Удружење Требињаца поклонило књиге Андрићевом Институту у Вишеграду

  • Представници Удружења Требињаца „Јован Дучић„ у Београду, заменик председника Раде Петровић и секретар Миливоје Мишо Рупић, посетили су Библиотеку „Иво Андрић„ Андрићевог института у Андрићграду, у Вишеграду, и поклонили Библиотеци у име Удружења неколико књига „Лука Вукаловић и херцеговачки устанци 1852. – 1862. године.

Миливоје Мишо Рупић и Гордана Станчић

Књига је репринт књиге из 1923. године др Владимира Ћоровића, члана Српске краљевске академије, једног од најзначајнијих српских историчара, коју је штампало Удружење Требињаца „Јован Дучић„ у Београду, са додатним прилозима и сликама.

Циљ репринта књиге био је да ово дело поново угледа светлост дана, да се не заборави борба Херцеговаца за слободу, поготово храбрих људи са Зубаца и њиховог вође Луке Вукаловића, спремних да се супроставе идејама Омер паше Латаса, који је намеравао да спроведе реформе у Херцеговини  како би Херцеговина и српски народ остали и даље у вазалном положају.

По речима библиотекарке Гордане Станчић, која се срдачно захвалила на поклону, књиге ће употпунити фонд историјске грађе коју поседује  библиотека и биће од користи у изучавању овог периода и као поуздан материјал у изради многих научних радова.

Ово није први пут да Удружење дарује књиге Библиотеци Андрићевог института. На обострано задовољство разговарано је о даљим контактима и сарадњи.

Представници Удружења Требињаца, са свијом домаћинима, посетили су и Галерију „Петар Лубарда` у Андрићграду где је у току изложба слика и мозаика Бисеније Терешченко, чији мозаици и слике красе фасаде и ентеријере у Андрићграду.

 

Припремио Миливоје Мишо Рупић

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар