Београд, 12. октобар: Не пропустите дружење са Рајком Петровим Ногом

  • НАШИ САВРЕМЕНИЦИ, циклус разговор са живим класицима српске књижевности Учествују: Светислав Божић, Јана Алексић, Александар Милановић, Никола Маринковић и аутор
    Уредник и модератор: Весна Капор

 

rajko-petrov-nogo-750x530

 

У време тобожњег брисања граница, у време опсесије непрестано новим, опсесије поседовањем, материјализације и купопродаје у свим сферама човековог живота, књижевност остаје мера смислене потраге за идентитетом, пут од себе до света. Она је сведочење и универзално тежиште времена, континуитет у коме смо свевремено и са онима пре нас и онима што ће следити трагове. Циклус НАШИ САВРЕМЕНИЦИ везаће различите генерације писаца и читалаца. Ту, поред нас живе имена која су (о)бележила период од протеклих деценија па до данас. Овим разговорима подсећамо колико су велика и важна сећања и сведочења у њиховим редовима забележена, колико су били иновативни и храбри, мењали форме, раскринкавали систем приповедањем и успостављали нове књижевне правце, мешајући традицију са модерним сензибилитетом.

Рајко Петров Ного, засигурно је један од писаца који су дубоко у билу времена као метафизичке категорије, али и као друштвено-историјске појаве. Бележећи од непојамности и заборава, не само митологију и традицију колектива, већ и дубоку лириску нит појединца, те њихову саображеност са идентитетом као непобитнмом категоријом опстанка, он је истовремено и ризничар и критичар.
“Оваквим путевима песничког стасања Рајко Петров Ного је успео у нечем што је у поезији можда најтеже: да веран свом личном гласу и лику свој случај саобрази са судбином и духовним обрасцима целе једне културе. Отуда се његове, толико лично интониране песме не доимају више као само његове, већ и као наше заједничке”. Никола Кољевић

Рајко Петров Ного, песник, есејиста и књижевни критичар. Завршио је студије књижевности у Сарајеву а магистрирао у Београду. Пише поезију, есеје, књижевне критике. Добитник је многих награда ( Бранкове, Јован Дучића, Милан Ракић, Исидора Секулић, Десанка Максимовић, Меша Селимовић, Жичка хрисовуља….)
Неки од познатих наслова којима је писац освојио и критику и публику су: Зверињак, Лазарева субота, Нек падне снијег Господе, Нwедремано око, Јечам и калопер, Јеси ли жив, Запиши то Рајко, Преко пепела….
Изабрана дела у седам књига Рајка Петрова Нога објавили су : „Штампар Макарије“ (Београд), „Ободско слово“ (Подгорица) и „Херцеговина издаваштво“ (Требиње).

Извор: Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар