СО ГАЦКО: Постхумно признање за Светозара Црногорца

  • На Свечаној сједници Скупштине општине Гацко једногласно је донесена Oдлука о додјели највећих признања које, поводом Крсне славе Општине Гацко и Храма Свете Тројице, додјељује Општина Гацко.

Након интонирања химне, предсједник Скупштине општине Гацко, Рајко Паповић пожелио је добродошлицу присутнима и осврнуо се на вријеме у коме је општина Гацко почела да слави своју славу -Тројичиндан.

„У времену у коме се наш народ, угрожен са свих страна, враћао свом идентитету као сигурном пристаништу опстанка на просторима Херцеговине, општина Гацко је узела Тројичиндан, славу нашег саборног храма и за славу општине. Тројчин дан је постао симбол наше саборности и јединства које нас је у ратним временима сачувало, а у временима мирним дало снагу да будемо бољи људи и унаприједимо нашу заједницу“, рекао је Паповић.

Ово је била прилика и да сумира рад Скупштине општине, која је, како је рекао, у протеклом периоду радила по утврђеном плану, а посебно је истакао конструктиван приступ одборника и позиције и опозиције.

„Сигуран сам да смо као скупштински сазив у протеклом периоду постигли висок степен парламентарне културе. На томе желим да се захвалим свим одборницима. Вјерујем да ћемо и у наредном периоду радити на корист заједнице и грађана који су нас бирали“, закључио је Паповић.

Фото: Трифко Ћоровић

Према ријечима предсједника Комисије за награде и признања, Саше Шкиљевића, Комисија је након разматрања пристиглих приједлога установила да се општинско признање Повеља општине Гацко – „Васиљ Грђић“ додијели:

  • Светозару Црногорцу, постхумно, за допринос у очувању традиционалних вриједности из Гацка и Херцеговине у Србији и
  • Драгомиру Лажетићу, професору историје, за успјешно дугогодишње васпитање и образовање ученика средње школе – Гачана.

Општинско признање Плакета Свете Тројице додјељује се:

  • Лазару Супићу, доктору електротехнике и дипломираном теологу, за изузетан академски успјех и заслуге из области развоја науке,
  • Мирославу Вуковићу, за изузетну хуманост у добровољном давању крви и
  • Миланки Окиљевић, професорици машинске групе предмета у СШЦ „Перо Слијепчевић“ Гацко, за успјешан дугогодишњи рад у просвјети.

Директор СШЦ „Перо Слијепчевић“ Гацко, Александар Саша Пуровић, изразио је задовољство што су два професора постигла изузетна признања и то у години јубилеја када се обиљежава 100 година од оснивања Ниже реалне гимназије у Гацку.

Директор Културно – спортског ценра Гацко, Мира Копривица, честитала је добитницима признања и најавила отварање двомјесечне манифестације „Културно спортско љето“.

Повеље и Плакете биће уручене у недељу, 12. јуна, на Тројичиндан, Крсну славу Општине Гацко и Храма Свете Тројице, а уручиће их начелник општине.

Општина Гацко

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар