Ново дружење са Биљаном Ристић: Изложба портрета устаника затворена промоцијом књиге поезије

  • У Музеју Херцеговине вечерас је у организацији ове установе и требињске подружнице СПКД „Просвјета“ промовисана збрика поезије „Огледало од капи“, ауторке Биљане Ристић.

ristic

Промоцијом њене прве књиге пјесма уједно је затворена и изложба слика на камену „Хероји Херцеговине“, коју је ова Новосађанка херцеговачког поријекла у требињском музеју приредила поводом 140 година од Невесињске пушке.
Предсједник требињске „Просвјете“ и пјесник Новица Телебак каже да је умјетница као поетеса посве другачија од сликарке, јер док ова друга ствара у ликовном хиперреализму, Ристићева пјесникиња „ствара поезију мисли, кратке и језгровите“, увијек проистекле из искуства.
„Људи након прве обично очекују одмах и другу књигу. У овом случају то не може. Најмање тридесет година размишљања о свему, па и о умјетности, претходило је да се дошло до овакве књиге. Ова књига нама даје наду да постоје људи који се не сматрају пјесницима а могу написати своју прву књигу да буде боља од оних који пишу непрестано и пуно“, каже Телебак.
Сликарка и пјесникиња Биљана Ристић каже да је књига поезије настала из потребе да се, поред киста и боје, искаже и кроз писану ријеч.
„То су моје рефлексије на све што ме окружује. Док сликам створи се мисао, запишем је. И то је трајало годинама“, каже сликарка о свом пјесничком првијенцу додајући да је одлука да написано сабере у једну књигу дошла на подстицај пјесника Пера Зупца и Божидара Глоговца.

Извор: Радио Требиње / Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар