НЕ ПРОПУСТИТЕ: Обилазак Милутинове Свете Софије (28. октобар 2019. година)

  • Ходочашће задужбинама светог српског краља Стефана Уроша Другог Милутина, свештена церемонија пресвлачења Милутиновог краљевског одејанија, обилазак православних светиња и знаменитости града Софије

28. октобар – 29. октобар 2019. г.
у организацији Свесрпског словенског покрета

 

✥✥✥

Све племенито и одважно што је породио и отхранио српски народ као да се стекло у Светом краљу Милутину.

И храброст, и духовност, и самилост. Тек ће Милутинов огранак благородне лозе Немањића обложити и украсити њено свето стабло чистом позлатом и богатим државним плодовима.

Милутин ће родити новог српског владара и свеца, светог краља Стефана Уроша Трећег Дечанског, а првом српском цару припремити сигурне основе да огласи и васпостави православну Царевину Срба, Грка и Бугара.

Милутин ће српску престоницу и краљевски двор установити у големом Скопљу, а где ће на Васкрс 1346. године краљ Стефан Урош Четврти Душан примити царски венац и жезал, а архиепископ Српске Цркве највише достојанство Српске Патријаршије.

Милутин је саградио и обновио више задужбина него ико од Срба пре и после њега. Установио је српски манастир Светих Архангела у Јерусалиму, те саградио Саборни хиландарски храм на темељима Савине и Симеонове цркве, званично проглашен најлепшим светогорским католиконом.

У српском Средцу, данашњој Софији, престоници Бугарске, саградио је неке од својих најлепших задужбина.

 

Промислом и вољом Господњом овај древни град данас чува и истински поштује Светог Краља, а уочи његове славе (по Новом календару који следи Бугарска православна црква) у Софији се свечано прославља Милутиново име, а његово свето тело се преоблачи у нову царску хаздеју.

У години прославе осам векова самосталности Српске Цркве достојно се поклонити једном од њених највећих задужбинара и једном од најснажнијих самодржаца међу православним владарима.

 

 

✥✥✥

ПРОГРАМ ХОДОЧАШЋА:

Први дан (28. октобар)

Полазак из Београда у 22 часа.

Пут према Софији уз краћи одмор и задржавање на граничном прелазу.

 

Други дан (29. октобар)

У раним јутарњим часовима стижемо у Софију. Одмор и полазак према цркви Светог Краља у средишту Софије. Молитвено присуство на Светој Литургији и свештеној церемонији пресвлачења одежди Краљевог нетрулежног тела. Обилазак главне богословије Бугарске православне цркве, црквице Свете Петке Самарџијске, једне од најстаријих у Софији, цркве Ротонде и гроба Светог Ђорђа Србина, руске цркве Светог Николаја, подворја Руске православне цркве у Бугарској, Храма Светог Александра Невског, највеће бугарске цркве и званичне катедре бугарског патријарха.

Посета базилици Свете Софије, главној задужбини Светог српског краља Милутина у Софији.

Обилазак средишта Софије са часом историје о бугарској државности испред бугарског парламента и споминика Васила Левског, борца за ослобођење и независност Бугарске, обилазак зграде Народног позоришта Иван Вазов, зграде Ректората софијског државног универзитета Свети Климент Охридски, Народне библиотеке и пешачке зоне Витоша, главног шеталишта у Софији и популарном туристичком стецишту.

Слободно време за ручак и кафу.

Полазак за Србију у поподневним часовима.

Долазак у Београд до 22 часа.

ЦЕНА АРАНЖМАНА: 25 евра

 

АРАНЖМАН ОБУХВАТА: Превоз аутобусом туристичке класе (клима, аудио и видео опрема), пратњу лиценцираног туристичког водича, улазнице за све обиласке, услуге стручног водича и трошкове организовања путовања. Аранжман је прављен на бази 30 путника.

Организатор задржава право да откаже аранжман 5 дана пре планираног поласка. За путовање важе општи услови путовања.

НАПОМЕНА: Молимо Вас да у храмове улазите пристојно одевени – жене би требало да имају сукњу, као и блузе без деколтеа, а мушкарци панталоне дугих ногавица и кошуље дугих рукава. Молимо Вас да у црквама не фотографишете без благослова.

 

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар