Банка Српске и званично у ликвидацији

– Петар Мићић именован за ликвидационог управника
– Капитал банке негативан
– Акционари и поред више пута продужаваног рока нису обезбиједили повећање капитала

 

банка српске
Влада Републике Српске није уложила приговор на одлуку Агенције за банкарство да покрене поступак ликвидације у Банци Српске, тако да ће рјешење Агенције о одузимању дозволе за рад овој банци, које је донесено 27. априла, данас и званично ступити на снагу.

„Имајући у виду чињеницу да у законском року није уложен приговор Управном одбору Агенције за банкарство Републике Српске, рјешење о одузимању дозволе постаје коначно 11. маја 2016. године“, саопштено је из Агенције.

За ликвидационог управника именован је Петар Мићић, који је био привремени управник банке.

У Агенцији су истакли да је рјешење о одузимању дозволе за рад донесено на приједлог привременог управника Петра Мићића, те на основу показатеља који указују да је капитал банке негативан и да акционари банке нису, и поред више пута продужаваних рокова, обезбиједили повећање капитала банке до прописаног законског минимума.
Агенција за банкарство Републике Српске донијела је Одлуку о покретању поступка ликвидације Банке и именовала ликвидационог управника, који је дужан сачинити план ликвидације и поступак ликвидације спроводити по приоритетима у складу са Законом о банкама Републике Српске.

Агенција за осигурање депозита БиХ је у обавези да поступак исплате осигураних депозита, односно депозита до 50.000 КМ, покрене најкасније у року од 30 дана од дана одузимања дозволе за рад.

Укупни депозити у Банци Српске износе око 150 милиона марака, од чега су осигурани око 55 милиона марака. Агенција за осигурање депозита БиХ исплатиће осигуране депозите, док ће преосталих 95 милиона КМ који нису осигурани бити исплаћено у складу са расположивим новцем од наплате кредита и продаје имовине банке. Међу неосигураним депозитима највише је новца јавног сектора.

Директор Агенције за осигурање депозита БиХ Јосип Невестић раније је рекао да ће, ако банка оде у ликвидацију, осигурани депозити бити исплаћени у најкраћем могућем року.
Агенција за банкарство Републике Српске увела је привремену управу у Банку Српске 16. новембра прошле године због тога што није радила у складу са Законом о банкама Републике Српске и другим законским и поџаконским прописима. Од тада су и блокирани сви депозити у овој банци.

Капитал

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар