Представљен пројекат „Племенито“: Ћирилица је и у средњевјековној Босни била званично писмо!

  • У требињском Културном центру, у организацији Српског удружења „Ћирилица“, у петак, 25. децембра 2015. године, промовисан је пројекат „Племенито“ историчара из Бање Луке који су организовани у Удружењу „Др Милан Васић“. Добродошлицу и задовољство заједничким активностима, у име требињског удружења Ћирилица, изразила је предсједница удружења Весна Андрић.

ped01
Евидентна институционална празнина на пољима, како кровне културне политике, посебно на пољима која се баве националним спектром научних дисциплина, оним суштинским за очување и његовање идентитета наше нације, изазов је и позив за дјеловање невладиног сектора, посебно оног заснованог на удруживању у областима струке.

Удружење историчара „Др Милан Васић“ спада у групу оних организација које не чекају да се систем сам покрене и ријеши неко питање, него, колико је у могућности, покушава да празнине смањи у темама (а зиста их има) које нису довљно заступљене, прије свега у оквиру јавне свијести.

ped 02

Предраг Лозо, предсједник Удружења „Др Милан Васић“, констатовао је задовољство због истих циљеви и начина дјеловања удружења из Требиња и Бањалуке.
Унутар настојања успостављања фокуса друштва на теме од суштинског значаја за развој и опстанак насљеђа нашег народа, али и у оквиру стручног рада појединих чланова удружења, који се са ентузијазмом баве темама из наше средњовјековне прошлости, уочена је потреба за дигиталним, савременим представљањем, првенствено изворне средњовјековне дипломатске грађе, а онда и свих осталих врста како историографских извора, тако и досадашњих научних резултата о културном и историјском националном насљеђу.

ped 03

Разноврсност, богатство и спектар грађе која је дигитализована и која ће у наредном периоду бити представљена широј јавности, као и детаљније објашњење њених особина и крактеристика, презентовала је потпредсједница удружења Милена Михаљевић. Она је навела да је сама разноликост историјских извора погодна за наредне активности пројекта, од издавачке и изложбене дјелатности до промотивних туристичких потенцијала, видео презентовања и сл.

Не смију се затворити очи на покушаје да се крунисање краља Твртка I доведе у везу са Милама код Високог, кад сви историјски извори јасно говоре да је краљ крунисан у православном манастиру Милешеви по српском православном обреду. Такође, ширу јавност, путем овог пројекта, желимо подсјетити на то да се у средњовјековној Босни писало ћирилицом и да су готово све повељe из босанске државне канцеларије написане тим писмом. Јасно је да постоји велики број сличних примјера својатања и фалсификовања српске историје у средњем вијеку на овим просторима, а наша жеља је да покушамо то у будућности спријечити. Ово је, између осталог, рекао Борис Радаковић који се у оквиру презентације посебно позабавио још неким од злоупотреба средњовјековне прошлости у савременом дискурсу.

ped 04

Посматрање средњовјековног насљеђа на територијама БиХ посебно је значајно и због низа других специфичности. У предавању се могло чути како наша и страна наука посматрају проблем етничке припадности у контексту средњег вијека и шта нам о томе могу рећи оригинални историјски извори.
Остварење пројекта Племенито који је замишљен као вишегодишњи усмјеравани развојни програм уједно је и позив за сакупљање како организација и институција, тако и појединаца који се баве истим или сличним областима.

Посебна је симболика, нагласили су историчари, што у такве подухвате крећу са југа Републике Српске, из Херцеговине која је била једна од најпродуктивнијих области историјских процеса средњег вијека на нашим просторима. У дискусији и питањима присутних, размотрено је више аспеката тематике пројекта уз закључке који су говорили о значају оваквих подухвата.

Извор: Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар