ТРЕБИЊЕ: Михајло Тодић промовисао књигу „Kако је фудбал порастао?“

  • Београдски спортски новинар и уредник рубрике међунаридни фудбал у Београдском Спортском журналу Михајло Тодић вечерас је у Народној библиотеци промовисао књигу „Kако је фудбал порастао?“.

todic
Према Тодићевим ријечима књига је писана годину дана, али је материјал за њу скупљан 18 година. „Све је кренуло послије, наизглед, безазленог питања, кад му се један колега обратио реченицом: ‘Зашто један тим има 11 играча?’ а оосвећена је свима онима који би вољели да виде фудбал као игру, а не као бизнис“, каже он.
Kњига се састоји из два дијела – „Kорени“ – који описује кружење игара лоптом кроз цивилизацију и вијекове преко разних континената и „Kолијевка“ – који описује период у Енглеској током 19. вијека када је у школама и колеџима фудбал уобличен у игру какву данас гледамо.
Тодић наводи да се и дан-данас не могу мијењати правила у фудбалу без Енглеске, чиме се посебно наглашава њен значај у „главној споредној ствари у свијету“.
Тодић је дао одговоре на низ занимљивих питања као што су : ‘која су прва фудбалска правила?’, ‘који је настарији фудбалски пехар?’, ‘зашто је казнени ударац баш на 11 метара“ и низ других питања. „Оно што људи мало знају, на примјер, јесте податак да је Југославија заслужна за увођење једанаестерца у фудбал, како би послије неријешеног резултата био одлучен побједник“, истиче Тодић, напомињући да се то догодило у купу Југославије 1952. године, чиме су и балкански простори заступљени у историји фудбала.

извор: Радио Требиње / Р.М
Фото: Предраг Муцовић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар