Банка Српске пред продајом или ликвидацијом?

  • Ревизори тврде да је једина државна банка у РС годину завршила са губитком од 17 милиона КМ. Власти негирају све гласније спекулације да би и ова могла да прође као Бобар банка

rs-banka_620x0
Агенција за банкарство Републике Српске дала је рок од 45 дана за докапитализацију или продају Банке Српске, након што су ревизори утврдили да је ова банка прошлу годину завршила са губитком од минимално 17 милиона КМ, уместо, како је приказано, са добитком од 298.000 КМ, због чега је добила негативно мишљење ревизора.

Они су утврдили да руководство банке није дало објективан приказ стања имовине и обавеза банке, није испоштовало или је делимично испоштовало препоруке ревизора из 2013. године и није пословало у складу с прописима Агенције за банкарство РС.

Иначе, ова банка је у стопостотном власништву Републике Српске и једина је државна банка РС, а све су гласније тврдње да би она могла проћи слично као Бобар банка.

Међутим, председник Републике Српске Милорад Додик тврди да банци не прети ликвидација и да се „преговара са инвеститорима“ о продаји банке за 17 милиона евра, уз обавезу улагања додатних 300 милиона евра.

У опозицији тврде другачије. Лидер НДП Драган Чавић, кога Додик означава као главног кривца што, како каже, „дезинформацијама тера инвеститоре“, тврди да се инвеститор једино може предомислити након последњих података о пословању банке, а не због његових изјава.

– Банка Српске има мањи капитал од законом предвиђеног минимума од 15 милиона КМ, што се може видети из ревизорског извештаја. Дакле, створени су сви услови да банка изгуби лиценцу и оде у ликвидацију – истиче Чавић.

Економски аналитичар Зоран Павловић за „Новости“ каже да је после ревизорског извештаја тешко рећи да ли ће се ико усудити да „купује мачка у врећи“.

– Ситуација је таква да приватизација банке подразумева да се мора утврдити какво је стварно стање у банци, јер свако пре куповине жели да утврди шта купује. Другим речима, свако хоће да купи исправан ауто – каже Павловић.

Када је у питању могућност ликвидације банке, Павловић каже да постоје банкарска правила која се морају поштовати, а утврђена су прописима које надзире Агенција за банкарство РС, како се не би угрозило пословање клијената банке.

– Обе варијанте су могуће. Онај ко жели да купи 75 одсто капитала банке, колико Влада РС намерава да прода, сигурно да ће добро анализирати њено стање пре куповине, док се са друге стране већ сада може поставити питање зашто Влада, у име Републике Српске, као већинског власника банке, није сменила руководство банке, које је најодговорније за овакво стање – истиче Павловић.

Он сматра да се у овом случају мора потегнути и питање одговорности надлежних у Агенцији за банкарство РС, која и поред катастрофалног ревизорског извештаја, који је завршен и потписан 26. маја, ништа није предузела.

У Агенцији за банкарство РС се поводом овог случаја још не оглашавају, а коментар на ревизорски извештај не желе да дају правдајући се пословном тајном.

„Новости“ су у више наврата покушавале и да ступе у контакт са руководством банке, али нико није одговарао на позиве.

КУПАЦ СА ЗАПАДА?

Председник РС Милорад Додик крајем јуна је изјавио да су у завршној фази преговори о приватизацији Банке Српске са једном финансијском организацијом са запада, али није навео њено име.

ДОКАПИТАЛИЗАЦИЈА

Подсетимо, Република Српска је половином 2013. године са 30 милиона КМ докапитализовала Балкан инвестмент банку и тако постала власник 99,95 одсто њених акција. Недуго затим банци је промењено име у Банка Српске. Влада РС је потом у банку директно уложила 35 милиона КM.

Извор: Вечерње Новости/ А. МАЦАНОВИЋ 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар