АДАМ СОФРОНИЈЕВИЋ: Како је дубровачка партикуларност преживјела Османско царство?

  • У свечаној сали Старог двора у српској престоници 24. марта 2022. године одржан је научни скуп Дубровник и Београд некад и сад у организацији Удружења Наука и друштво. Портал Слободна Херцеговина ће у неколико наставака пренијети кључне поруке учесника овог научног скупа.

Доктор филолошких наука у области библиотекарства Адам Софронијевић представио је свој рад Дубровачка република и Османско царство у коме се, како је истакао, трудио да пронађе одговор на питање како је Дубровачка република са својим партикуларностима преживјела општост која га је окруживала. Софронијевић се фокусирао на истраживање три области: информације, дипломатију и трговину.

– Трговина је била важан дио економије Османског царства у коме је Дубровник пронашао своје мјесто као важан дипломатски канал на граници два (религијска) свијета захваљујући коме је и успио да опстане вијековима. Касније је иронијом судбине, послије француске окупације завршио своје битисање у неком другом царству.

Трифко Ћоровић / Српско коло 74.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар