ВЕСНА ВУЧИНИЋ НЕШКОВИЋ: Промјенљива антрополошка слика Дубровника

  • У свечаној сали Старог двора у српској престоници 24. марта 2022. године одржан је научни скуп Дубровник и Београд некад и сад у организацији Удружења Наука и друштво. Портал Слободна Херцеговина ће у неколико наставака пренијети кључне поруке учесника овог научног скупа.

Професор др Весна Вучинић Нешковић на одјељењу етнологије и антропологије на Филозофском факултету у Београду је докторирала проучавајући на који начин решеткаста структура може да утиче на свакодневно и ритуално понашање становника Дубровника.

– Одабрала сам два локалитета у Старом граду и то Пријеко са најуређенијом структуром и Свету Марију са најмање уређеном структуром. У разговору са становницима ових предјела детаљно сам сазнала како они проводе своје вријеме и како се организују у свакодневном животу, било да је ријеч о куповини намирница на зеленој пијаци, бирању цркве у коју иду на мисе или мјеста окупљања у друштвеном животу. Тако сам проучавала и корзо односно „одлазак у ђир” како то кажу Дубровчани, јер то је посебан вид ритуализоване свакодневице. У то вријеме у Дубровнику се тачно знало вријеме и мјесто окупљања одређене друштвене групе. Посебну пажњу сам посветила проучавању прославе Светог Влаха, који према тврдњама Дубровчана и одређених списа трају дуже од хиљаду година – рекла је Весна Вучинић Нешковић која је своја истраживања завршила у ратној 1991. години, а радове је сабрала у књизи Просторно понашање у Дубровнику.

Трифко Ћоровић / Српско коло 74.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: Слободна Херцеговина » Историја нас учи о тијесним везама између Дубровника и Београда

Оставите коментар