ЦЕНКА ИВАНОВА: И у Трнову је постојала дубровачка четврт

  • У свечаној сали Старог двора у српској престоници 24. марта 2022. године одржан је научни скуп Дубровник и Београд некад и сад у организацији Удружења Наука и друштво. Портал Слободна Херцеговина ће у неколико наставака пренијети кључне поруке учесника овог научног скупа.

Проф. др Ценка Иванова са Универзитета у Bеликом Трнову je у свом излагању истакла да су дубровачки трговци и у Бугарској оставили велики траг.

Наиме, током средњег вијека имали су посебне дозволе које су им омогућавале долазак у овај град и то у мјери да је временом у њему оформљена дубровачка четврт. Истакла је да још од тада постоје културно-научне платформе везане за заједништво свих Јужних Словена.

Посебно се осврнула на лик и дјело Матије Бана који је био оснивач једног политичког програма националног уједињења и ослобођења Јужних Словена. Према његовој замисли држава би требало да буде нека врста уније Хрватске и Србије, којој би се потом, по жељи, прикључила и Велика Бугарска.

– Занимљиво је да је упркос свим историјским, политичким и војним догађајима бугарски краљ Фердинанд одликовао 1897. године Матију Бана највишим степеном државног ордена за грађанске врлине, а уручен му је од стране дипломатског представника у Београду – рекла је Иванова закључујући да свако ново читање историје 19. вијека доноси другачију слику стања и идеја тог времена.

 

Трифко Ћоровић / Српско коло 74.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар