23 ГОДИНЕ НАКОН СТРАДАЊА У ПРЕБИЛОВЦИМА: Српски војник Владо Чоловић сахрањен у Билећи

  • Владо Чоловић, из Малог Поља, Мостар, 1947, сахрањен је у суботу 10.октобра у Билећи.

vlado cololovic 01

Владо је страдао као српски војник 8. јуна 1992, у близини Храма у Пребиловцима, у току напада Хрватске на Србе у долини Неретве. Само два дана раније распоређен у Клепце, гдје је био тешко рањен 7. јуна ујутро. Сматрало се да није изашао жив из Клепаца.

На ВХС снимку ХОС-а који је 8. јуна 1992.године направио Сеад Шејтанић, у околини спомен цркве у Пребиловцима, јасно је видљив леш српског борца са великом раном и оштећењем чеоне кости.

На том снмку који је још истог љета дошао до Пребиловчана у Београду види се да је у црквеном дворишту био велики број хрватских бојовника, а у самој цркви је био хрватски официр Зденко Вего из Чапљине.

Чуо се радостан жамор и пуцњава прије него је снимљен леш српског војника.

Послије неког времена причало се међу Србима да је убијени војник Владо Чоловић.

На овом линку можете да видите фотографију за коју упозоравамо да је узнемиравајућег садржаја.

Није се знало шта је било са његовим тијелом, а по снимку терена није било лако да се послије рата нађе ближа локација. Непознато је да ли су о овом случају нешто разговарале надлежне српске и хрватске комисије. Јасно је да хрватска страна није открила гдје је сахрањен.

Никаквих трагова о овом догађају није било све до 29. маја ове године. Отац Марко Гојачић, парох чапљински, обавестио је СНД Пребиловце да је код Храма, приликом копања темеља за будући конак искпопана велика кост за коју је сматра да је људска.

vlado colovic 02

Миленко Јахура, председник СНД Пребиловци одмах је посумњао да би то могли да буду посмртни остаци страдалог српског војника Влада Чоловића. Преко фејсбук контаката са читавим случајем је упознат и Далибор Чоловић, син страдалог Влада.

vlado colovic 03

Убрзо су обавештени и надлежни органи и 19. јуна извршена је есхумација посмртних остатака, у присуству бројне родбине пок. Влада и великог броја мјештана Пребиловаца, представника тужилаштва, полиције, Комисије за нестала лица РС, судских вјештака медицинске струке.

Вјештачење ДНК потврдила је да се заиста ради о Влади Чоловићу и његове кости су послије 23 године од страдања опојане и нашле смирење у српској земљи.

Извор: Слободна Херцеговина / СНД Пребиловци

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
  1. мила Reply

    Лака му земља херцеговачка и покој његовој души.

  2. Mile Hercegovac .... Reply

    Pocivaj u miru sa ostalim mucenicima i stradalnicima … Nezapancenog u svetskoj istoriji od ustaskih zlotvora seme ime se zatrlo ……

Оставите коментар