ПАВЛЕ БУЛУТ УСНУО У ГОСПОДУ: Одлазак посљедњег свједока српског страдања у Пребиловцима

  • Преминуо је Павле Булут (96), последњи Пребиловчанин који је свједочио страшном усташком злочину 1941. године.

Павле Булут на оснивачкој скупштини СНД Пребиловци

Сахрана ће бити обављена у понедјељак 20 фебруара 2023. године у 12.30 на Централном гробљу у Београду, а опело ће почети у подне.

Павле Булут је један од оснивача и први председник скупштине СНД ”Пребиловци”, најзначајније организације у Србији које окупља Србе из долине Неретве.

Дао је немјерљив допринос у обнови храма Христовог Васкресења , као и подизању Културног и духовног центра ”Свети краљ Милутин” у Пребиловцима.

Био је и први кум славе канонизованих Пребиловачких и доњехерцеговачких мученика чије су мошти сахрањене у крипти овог спомен храма.

У рату је изгубио десет чланова породице. Имао је мање од 14 година када су усташе упале у његово родно село и направиле злочин који је ово место уписало у светску историју као најстрадалније село у Европи у Другом светском рату.

Павле Булут изнад јаме Голубинка у Шурманцима (фото: СНД ПРЕБИЛОВЦИ)

Павелићеви кољачи су 6. августа 1941. године убијали жене и децу бацајући их у јаму Голубинку код Шурманаца. У Пребиловцима је потпуно уништено 57 породица, а 36 огњишта је угашено. Петог и шестог августа 1941. од 994 мештана побијено 823.

Павле Булут је 2016. године у разговору за портал Слободна Херцеговина испричао како је преживио усташки покољ у Пребиловцима.

Његову исповјест можете прочитати овдје

ПАВЛЕ БУЛУТ: Бог је хтио да преживим усташке злочине у Пребиловцима!

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар