Џипијада Билећа 2015: Стаза пуна адреналина (ВИДЕО)

  • Колона џипова која је од ресторана “Језеро” јутрос кренула ка селу Врањска надомак Билеће изазвала је у најмању руку дивљење грађана овог града који су, и поред јаког кишног невремена, на улицама и са својих балкона испраћали ова моћна возила на стазу коју ће данас прелазити у оквиру такмичарског дијела “Џипијаде Билећа 2015.”.

DZIP 02

Будући да је јуче организована рекреативна вожња до Националног парка “Сутјеска”, односно, обилазак Зеленгоре са Орловачким језером, данас се, каже организатор и члан Планинског друштва “Горштак” из овог града Александар Дангубић, одржава такмичарски дио програма.

“Такмиче се учесници из Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије, а награде су пехари за прва три мјеста, док су за четвро и пето резервисане медаље и диплома”, каже Дангубић.

Он појашњава да је прошла година била нешто бројнија, са стотињак џипова, али је ове године боља организација, јер су се одлучили да се манифестација подијели у два дана, гдје је у првом, јуче, одрађена рекреативна вожња, а данас се, до касних поподневних часова вози такмичарски дио – вожња на брзој стази у брдскопланинском рејону и на полигонској стази у природи.

“Имамо око 60 пријављених џипова и још двадесетак оних који рекреативно обилазе терене и стазе, те још десетак џипова за које не знамо ни ко су, због чега смо, да небии долазило до гужве, одлучили да се вози два дана”, каже Дангубић.

Дангубић додаје да је на локалитету Врањска, десетак километара далеко од Билеће, уређена доста захтјевна стаза, коју није лако прећи, као што није лако било ни обићи џиповима Зеленгору, што су, иако је вожња била рекреативна, стигла свега неколика возила.

Први је стазу прошао Которанин Марко Јовановић, члан тима “Мала понта”, скраћеним “мицубиши пајером” који је и визуелно био најатрактивније возило на Џипијади, ојачано по рубовима возила металним цијевима, а како каже возач, возило је скраћено за око један метар, а уграђени су му бољи амортизери, рол бар и разна додатна опрема.

Каже да је гостопримство на нивоу, а стаза доста добра.

Бограђанин Ненад Зубовић који је возио “чироки”, мало преправљен и визуелно дотјеран да изгледа као војно возило, каже да је њих петорица у посада стигла у Билећу као представници “Зедера”, који је и главни спонзор билећке Џипијаде.

“Сваке смо године овде у Билећи, добро нам је, лепо нам је, стаза је добра и захтевна, иако сам у својој каријери пролазио и теже и јаче стазе, мада је и ово добра стаза, са доста блата и успона, што подиже адреналин сваком возачу”, каже Зубовић.

Сви учесници се слажу да би, проширењем манифестације на још двадесетак километара „јаког“ терена, гдје би се возило по такозваном роуд буку, са свим потребним смјерницама, ова џипијада могла уврстити у регионалну туристичку понуду, али је за то, додају организатори, потребно и више средстава…

Извор: САРАНСАК
Видео: Херцег тв

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар