Источна Херцеговина би могла бити нова рута миграната

  • Локалитети које покрива Гранична полиција Босне и Херцеговине, Теренски уред Југ – Јединица Требиње могли би бити могућа варијанта нове руте миграната са подручја Сирије, Афганистана, Ирака и Блиског истока кроз Босну и Херцеговину на путу за Западну Европу ако дође до затварања свих подручја према Мађарској и Републици Хрватској.

granicna-policija-trebinje-696x456

Постоји могућност да, усљед тог процеса мигранти опредијеле да преко Грчке и Србије или евентуално Албаније као нове дестинације свога транзита до одредишта у Западној Европи одаберу Црну Гори и Босну и Херцеговину, а у том случају они би се преусмјерили на подручје Теренског уреда Југ – Јединица Требиње.

У том смислу Гранична полиција Босне и Херцеговине и Јединица Граничне полиције Требиње имају сачињене планове на основу којих ће поступати у случају да постану рута миграција.

Екипа Анадолу Агенцy (АА) провела је на терену један дан са припадницима Граничне полиције Босне и Херцеговине и ексклузивно присуствовала надзору границе Босне и Херцеговине и Црне Горе заједничких патрола граничних полицајаца двије државе на подручју Гранчарева, те у опходњи заједничке патроле Граничне полиције БиХ и Хрватске на граничном подручју између двије државе на Иваници.

Будност граничара и заједничко осматрање граничних подручја у заједничким пјешачким, али и моторизованим екипама између Босне и Херцеговине и Црне Горе и Босне и Херцеговине и Хрватске дају ефекте на терену јер је у протеклом периоду значајно смањен број илегалних миграција.

Да је тако свједочи и податак да је прошле године у покушајима илегалних миграција ухваћено укупно 16 особа од чега су већина били држављани Албаније, те по један Сиријац и Афганистанац.

Управо ноћ прије боравка екипше АА на терену у Хрватској су у покушају илегалног преласка међудржавне границе ухваћена два држављанина Албаније. Но, накнадним испитивањем утврдило се да у Хрватску нису ушли из Босне и Херцеговине него из Црне Горе.

ПАС РЕАГУЈЕ НА КОМАНДУ

Иако су илегални мигранти и њихови помагачи развили нову тактику покушаја илегалних прелазака границе припадници граничних полиција су им и ту “доскочили”. Наиме, у посљедње вријеме појединачни покушаји илегалних прелазака покушавају се тако што се особе доведу до једног граничног прелаза и пређу га, а други покушају заобићи. Граничари су отклили неколико таквих случајева накнадном контролом возила унутар дубине територије граничног појаса од десет километара након чега је констатовано да је границу примјерице прешла једна особа, а да се у возилу налазе три.

Када је у питању илегални прелазак границе он се у Босни и Херцеговини новчано кажњава са 300 конвертибилних марака (КМ) или 150 еура док се у Хрватској први пута плаћа само накнада за обраду у висини од 150 куна (око 40 еура). У случају поновљеног дјела санкције се пооштравају и сежу до издавања забране уласка у Хрватску на одређено вријеме.

Иначе, Гранична полиција Босне и Херцеговине у складу са прописима врши и редовну контролу возила у граничном појасу у дубини од десет километара ваздушне линије од међудржавне границе Босне и Херцеговине.

У својим активностима Гранична полиција Босне и Херцеговине, односно њени припадници имају и подршку посебно обучених паса. Један од њих је био и са нама на терену у опходњи међудржавне границе. Пас, њемачки овчар, Агаси обучени је трагач, а користи се и за разбијање маса и обезбјеђивање објеката.

Пас иначе, иде у пратњи патроле коју чине два водича, а реагује на команду.

Рапорт тима граничара након проведене пјешачке и мобилне патроле како “нема никаквих посебних” запажања увјерио нас је како је граница између Босне и Херцеговине и Црне Горе – сигурна.

Слично је било и након опходње заједничке патроле Граничне полиције БиХ и Хрватске у осматрању дијела према брду Малашница у предјелу Жупе дубровачке.

Командир Јединице Требиње Граничне полиције БиХ у оквиру Теренског уреда Југ Зоран Андрић у разговору за Анадолу Агенцy (АА) наглашава да што се тиче рада Граничне полиције БиХ, односно Граничне јединице ГП Требиње када је у питању надзор границе да се он врши на више начина.

“Један од начина надзора границе је и рад у оквиру мјешовитих патрола. То је био и рад мјешовите патроле са Граничном полицијом Црне Горе на заједничкој граници у реону сектора Ластва, којој сте и ви присуствовали. Након сваке активности врши се одређена анализа тако да се може констатовати да је стање редовно, да нема нових сазнања нити информација која указују на евенатуално угрожавање границе по питању илегалне миграције, кретања кријумчарења односно иначе илегалних прелазака државне границе”, наводи Андрић.

ПРИСУТНИ ПОЈЕДИНАЧНИ СЛУЧАЈЕВИ

Наглашава да се може констатовати да је стање редовно, да нема неких посебних запажања и да се активности одвијају у складу са распоредом и планом у јединици

“Дефинисано протоколом одвијају се мјешовите патроле у складу са планом рада на нивоу сваког мјесеца. У овом реону то се ради вршећи обилазак границе пјешачки, мобилно, осматрањем. Иначе, према информацијама с којима располажемо на овом подручју границе нема битних повреда границе у смислу илегалних прелазака, евентуалних кријумчарења одређених роба”, наглашава Андрић.

Истиче да се уз све редовне активности које су саставни дио описа посла Граничне полиције користе и техничка помагала и службени пси.

“Употреба службених паса када је у питању надзор границе, односно службених паса за патролирање и откривање опојних дрога у сваком случају користи. То је један од помагала и начина рада. У сваком случају најбитнији је полицајац, односно човјек који ради са псом или који ради са одређеним техничким помагалом. Веома су битне информације које ова јединица има и које редовно размјењује са колегама и са једне и са друге стране границе – Хрватске и Црне Горе”, наводи Андрић.

Командир Јединице Требиње Граничне полиције БиХ у оквиру Теренског уреда Југ Зоран Андрић за АА наводи како “према расположивим информацијама које има јединица, а оне се темеље на подацима који се прикупе на терену и размијењеним информацијама са колегама из Црне Горе и Хрватске, све информације указују да нема илегалних имиграција на овом подручју”.

“Тренутно је стање тако. Стање се прати, што не значи да у наредном периоду не може се промијенити смјер кретања тих мирација. Цијенимо да је ово подручје могућа варијанта, али на начин да дође до затварања свих подручја према Мађарској и Хрватској да се онда преусмјери на ово подручје. У том смислу Гранична полиција БиХ и Јединица Граничне полиције Требиње има сачињене планове на основу којих ће поступати у случају присуства већих миграција” истиче Андрић.

Наводи да је било појединачних случајева илегалних миграната.

“Што се тиче илегалних миграција на подручју ове јединице од оснивања било је постигнутих добрих резултата, али то се односило на ранији период тако да се може констатовати да у овој јединици владамо ситуацијом и када су у питању илегалне миграције. Што се тиче кријумчарења оно је према нашим информацијама и стању какво јесте присутно најчешће са Црном Гором. Стање је на одређен начин под контролом. Постижу се посебно у посљедње вријеме одређени резултати који говоре да се може успјешно борити и са тим видом недозвољених радњи. Стање се на одређени начин може означити задовољавајућим с тим што располажемо са доста информација које указују на могућа кријумчарења, начине и мјеста”, наводи Андрић.

КРИЈУМЧАРИ СЕ ТЕШКА ДРОГА У МАЊИМ КОЛИЧИНАМА

Управо прије десетак дана, тачније 13. септембра Јединица Граничне полиције БиХ Требиње имала је успјешну акцију у којој је заплијењено 16 картона цигарета у покушају кријумчарења из Црне Горе. Како би успјешно провели акцију припадници Граничне полиције провели су више од трианаест сати у засједи чекајући сумњиво возило на локалитету за којег се претпостављало да ће проћи.

“Када су у питању опојне дроге у ранијем периоду било је више резултата у смислу њихове откривености. Међутим у посљедњој години све агенције које су на овом подручју и које гравитирају са једне и друге стране границе и када је у питању Црна Гора и Хрватска у овој години по питању откривености опојних дрога имале су слабе резултате. Шта то говори: да је транспорт тих дрога вјероватно мањи на овом подручју што не значи да кријумчарења опојних дрога нема. Према информацијама којима ми располажемо у посљедње вријеме иду теже дроге, али у мањим количинама”, цијени Андрић.

Наводи да захваљујући свим агенцијама које се налазе и са једне и друге стране границе, мислећи на Граничну полицију, али и остале агенције које врше контролу, односно у чијој је надлежности борба против свих видова криминала, као што су МУП-ови, на том подручју МУП РС-а – ЦЈБ Требиње, СИПА, Управа за индиректно опорезивање односно царина свако одрађује свој дио послова и сигурно сви доприносе бољем стању по питању спречавања кријумчарења.

Интересантно је да је Јединица Требиње Граничне полиције БиХ једна од најспецифичнијих у Босни и Херцеговини не само зато што покрива гранични појас од око 200 километара и то 130 према Црној Гори и 70-так према Хрватској и на том дијелу има осам граничних пријелаза већ и што се протеже на територији два ентитета у БиХ и примјењује чак четири законодавства: државе БиХ, ентитета ФБиХ и РС и Херцеговачко-неретванског кантона.

Извор: Анадолија

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар