12 разлога зашто је Требиње најпожељнији град за живот у БиХ (ФОТО-ВИДЕО)

Бројни су они који за Требиње кажу да је најљепши град у Републици Српској и Босни и Херцеговини. Много је разлога у прилог ових тврдњи.

Prt scr: Hexacopter

Осим своје љепоте, овај град који по посљедњем попису броји 31.433 становника се сматра и једним од најпожељнијих мјеста за живот у регији. Истражили смо који су разлози за овакве тврдње када је у питању центар регије источна Херцеговина.

У наставку доносимо 12 разлога зашто многи сматрају Требиње најпожељнијим мјестом за живот у Босни и Херцеговини.

Требиње има медитеранску климу са дугим и топлим љетима те благим и кратким зимама. Заједно са Мостаром и Неумом сматра се најтоплијим градом у Босни и Херцеговини. Ипак, пресјечен воденим током Требишњице у граду током најврелијих љетних мјесеци не владају неподношљиве врућине. Клима се одликује и малом релативном влажношћу ваздуха те појачаним ваздушним струјама. Интересантан је податак да је у Требињу топлија јесен од прољећа.

Центар Требиња снимљен из ваздуха, Фото/ Prt scr: Hexacopter

2. ФЕНОМЕН СУНЧАНИХ ДАНА

Требињско подручје може да се похвали са више од 260 сунчаних дана током године, што представља својеврсни феномен. Велики број сунчаних дана бројни тумаче и ведрим духом становника овог поднебља.

Требињски сунчан дан

3. ГЕОГРАФСКИ ПОЛОЖАЈ И БЛИЗИНА МОРА

Најјужнији град Републике Српске и БиХ налази се у непосредној близини границе са Хрватском и Црном Гором. Такође, Требиње се налази надомак Јадранског мора, а од Дубровника је удаљено 27 километара, док је до Херцег Новог потребно прећи пут дуг нешто више од 40 километра. Још два путна правца из овог града воде до мора, преко Равног до Сланог у Хрватској потребно је превалити пут дуг 63 километра, док до Мориња у Црној Гори води пут преко Вилуса дуг 71 километар.

До Јадрана у љетној сезони из Требиња можете стићи преко чак шест граничних прелаза, од којих три воде у Хрватску, а исто толико у Црну Гору.

Дубровник

4. КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКО НАСЉЕЂЕ

Данашње подручје Града Требиња заузима простор од 904 квадратна километра и према посљедњим попису, има нешто више од 31.000 становника. С друге стране, Сарајево се простире на 141,5 квадратних километара и у њему живи десет пута више становника. Упркос тој огромној разлици, Требиње има више националних споменика од Сарајева, што је још један куриозитет везан уз овај град.

Значајни манастири, цркве и џамије налазе се у овом граду, а град се између осталог може похвалити и прелијепим мостом из отоманског периода (Арсланагића/Перовића мост), те првим спомеником Његошу у бившој Југославији, који је подигнут захваљујући најпознатијем Требињцу, дипломати и пјеснику Јовану Дучићу, као и бројним другим споменицима и свједочанствима богате историје овог краја.

Комплекс манастира Херцеговачка Грачаница, Фото/Prt scr: Hexacopter

5. ТУРИСТИЧКИ БУМ

Требиње посљедњих година доживљава својеврстан туристички бум, а из године у годину рапидно расте број посјета и ноћења остварених у овом граду. Значајна је и експанзија изградње туристичке инфраструктуре у овом граду. Тренутно у граду ради 22 хотела, мотела и хостела, а доступно је и преко 200 апартмана у приватном власништву, од којих је значајан број на високом туристичком нивоу.

Новоотворени хотел Интегра у требињском Старом граду

6. СТАНОГРАДЊА

Град подно Леотара може да се похвали и великим резултатима када је у питању изградња стамбене инфраструктуре. Посљедњих година Требиње је уз Бањалуку град са највећим бројем купљених стамбених јединица у Републици Српској, а забиљежени су и периоди када је скоро шест пута мање Требиње (по броју становника) биљежило бољу продају стамбених јединица од највећег града Српске.

Може се рећи да постоји својеврстан тренд куповине некретнина баш у овом граду, јер станове у Требињу осим домицилног становништва, купују и грађани из унутрашњости, те грађани Србије као и бројна дијаспора. У граду је актуелна изградња неколико модерних стамбених комплекса, који се граде по највишим свјетским архитектонским стандардима.

Стамбено-пословни комплекс „Центар“ у изградњи

7. РИЈЕКА ТРЕБИШЊИЦА

Требиње краси прелијепа ријека Требишњица, која овај град дијели на два дијела. Овај драгуљ у круни Дучићевог града опет красе и лијепи мостови, долапи и јазови што даје посебан угођај свим посјетиоцима.

Требишњица плијени својом чистоћом, а до изградње двије бране и бетонског корита била је највећа понорница Европе. Дуга је 96,5 километара, а сматра се да је њена укупна дужина са подземним токовима око 187 километара. Често се на обалама ове ријеке могу видјети риболовци, а у самом граду често обитавају и птице карактеристичне за водене токове.

Јаз на Требишњици

8. КОМПЛЕКС „ГРАД СУНЦА“

Посљедњих година актуелна је градња великог туристичког и спортско-рекреативног комплекса „Град сунца“ на Драженској гори, пар километара од центра Требиња. У склопу двије довршене фазе овог комплекса налази се највећи водени (аqуа) парк у Босни и Херцеговини, као и модерни спортско-рекреативни комплекс са спортском двораном од 800 мјеста и затвореним базеном. Такође, у „Граду сунца“ налази се и хотел са 5 звијездица, са модерним Спа и wеллнесс центром.

Истовремено „Град сунца“ представља и највећу приватну инвестицију у Републици Српској у овом моменту.

Аква парк у Граду сунца

9. САОБРАЋАЈНА ПОВЕЗАНОСТ

Иако се источна Херцеговина не може похвалити квалитетном путном мрежом, која је поприлично дотрајала и годинама чека на адекватну обнову, Требиње има чак четири аеродрома у кругу од нешто више од стотину километара. Дубровачки аеродром Чилипи од центра Требиња је удаљен 42 километра, док је аеродром у Тивту удаљен шездесетак километара. До аеродрома у Мостару треба прећи 107 километара, а неколико километара даљи је аеродром у главном граду Црне Горе, Подгорици.

Аеродром Чилипи

10. ГРАДСКА ИНФРАСТРУКТУРА У РАЗВОЈУ

Посљедњих година у Требињу је актуелан велики број пројеката који као резултат дају значајно унапријеђење инфраструктуре важне за свакодневни живот становника овог града. Уз реконструкцију градског водовода, изградњу и реконструкцију вртића и школа, ревитализацију зидина Старог града, уређење градског парка, у Требињу су актуелни бројни пројекти који ће у будућности значајно побољшати квалитет живота у овом граду.

Планирана је потпуна реконструкција Старог града, изграђен је нови ватрогасни дом, гради се атрактивно здање Палате правде, почела је изградња Духовног центра у Мркоњићима, а у најави и реализацији су и бројни други пројекти.

Визуелно рјешење пројекта ревитализације требињског Старог града архитекте Нинослава Илића

11. ПРИМАЊА

Просјечна плата у Требињу је званично нешто изнад републичког просјека, али незванично просјечно примање у граду подно Леотара је значајно веће од статистичког, јер је значајан број становника овог града запослен у оближњем Дубровнику. Према процјенама више од 2.000 становника Требиња тренутно ради у највећем туристичком центру Хрватске, што је више од 15% тренутно запослених. Оваква специфична слика запошљавања, која је актуелна посљедњих година, даје Требињцима у збиру можда и највећа примања у односу на остатак Републике Српске и БиХ.

Требиње, Фото/Prt scr: Hexacopter

12. ТРЕБИЊЕ – ОТВОРЕНИ ГРАД

Требиње са пуним правом носи епитет отвореног града. Велики број пријератних становника овог града, који су током ратних година напустили своје домове, задржао је своје некретнине у овом граду и веома су чести посјетиоци овог града. Већина њих настањена је у развијеним земљама западне Европе. Требиње је град који има значајну дијспору, од којих многи и данас инвестирају у некретнине у овом граду, а сходно томе у будућности се очекују и значајније предузетничке инвестиције.

Велики број становника из оближњих градова Црне Горе и Хрватске, посебно Дубровника, свакодневно посјећују најјужнији град РС и БиХ, који је за њих својеврсна „трговачка мека“. Значајно повољније цијене и нижа стопа ПДВ-а у БиХ привлаче купце из сусједства, а оваква ситуација условила је отварање бројних радних мјеста у трговини и угоститељству, као и неким другим дјелатностима.

Требиње, Фото/Prt scr: Hexacopter

Уз издвојених 12 разлога зашто је Требиње најпожељнији град за живот у БиХ, постоје и бројни други који иду у прилог овој тврдњи. Наравно, ако говоримо објективно Требиње има и своје недостатке, али су они свакако у сјенци позитивног животног амбијента који одликује овај град.

Б.С./ХЕРЦЕГОВИНА ПРОМО

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар