Требиње током августа најпосјећенији град у БиХ

  • Туристичка сезона у Требињу традиционално популарној дестинацији за госте из региона, али и странце, живнула је од половине јула, у августу се већ тражио смјештај више и забиљежена је рекордна посјећеност том граду, кажу надлежни.

Истичу да се због ситуације са пандемијом корона вируса структура гостију промијенила, да је знатно мање странаца који долазе преко агенција, да углавном доминирају домаћи гости, који захваљујући подстицајима – ваучерима, одмор проводе у земљи.

Директор Туристичке организације Града Требиња Марко Радић каже да имају и госте из Србије, док је несто мање туриста из Хрватске и Црне Горе у односу на период прије марта.

– Углавном су то индивидуалне посјете, продужени викенди, јер туристичке агенције углавном не организују аранжмане због прописаних мјера забране окупљања висе од 50 људи – каже Радић за Тањуг.
У августу је, истиче, забиљежена највећа посјећеност, а сада, током септембра капацитети су попуњени око 60 до 70 одсто.

До марта је владало велико интерсовање странаца да обиђу овај град и пре појаве корона вируса постигли су рекордних 100.000 ноћења, али се од половине марта све то промијенило.

Наводи да туристи боравак у Требињу користе да обиђу најпознатије локације у граду, попут ријеке Требишњице, затим Херцеговачку Грачаницу, Перовића мост, манастир Тврдош, а незаобилазно мјесто је љетња башта Платани, шетња Старим градом…

Истиче да је претходни период био веома тежак за туристички сектор и да су у периоду од марта до половине јула изгубили 50.000 до 60.00 ноћења, али да је, захваљуући постицајним мјерама и помоћи града Требиња и Владе, успио да некако издржи кризу.

Градоначеленик Требиња Мирко Ћурић објашњава да су мјерама подршке гледали да помогну привреди и секторима који су навише изгубли због пандемије.

– Мјере предвиђају да током периода када обекти и привредници нису радили буду ословођени такси, а такође и закупа, дали смо и одређене попусте. . . Надамо се да ће ова криза што пре проћи и да ће привреда, а посебно туристички сектор да живне – додаје Ћурић за Тањуг.

Наводи да посјете Требињу током августа охрабрују и да су били попуњени сви капацитети – 2.700 регистрованих лежајева и тражило се мјесто више.

Ћурић позива све који желе да путују да посјете Требиње, истичући да се предузимају све епидемиолошке мјере заштите у хотелима, ресторанима, али и осталим мјестима.

Телеграф.рс

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар