ПРОМОЦИЈА „ЗВАНИЧНЕ“ МОНОГРАФИЈЕ: На сајму представљена књига „Град Требиње – мој град“

  • Центар за информисање и образовање Требиње је на 65.  Сајму књига у Београду на штанду Републике Српске,  промовисао књигу Град Требиње – мој град. Ово дјело је представљено као „званична“ монографија најјужнијег града Српске.

Фото: Представништво Републике Српске у Београду

Да ли инстирање, како пише и на корицама, да је ријеч о „званичној“, треба да нас убиједи да могу постојати и незваничне монографије, мање је важно.

Уредник ове необичне књиге Божо Морић, између осталога, познат и као сарадник бошњачке Фондације Мак Диздар из Стоца и уредник и оснивача локалног портала Требињелајв, рекао је да је на једном мјесту скупљено све што би могло бити важно за упознавање Требиња и Требињаца.

У ИСТОЈ КЊИЗИ ТЕКСТ БЛАЖЕНОПОЧИВШЕГ ВЛАДИКЕ АТАНАСИЈА И БОРЦА ЗА ПРАВА ЛГБТ ЗАЈЕДНИЦЕ СЦЕНАРИСТЕ ФЕЂЕ ИСОВИЋА

Поред бројних аутора, међу којима је и блаженопочивши владика Атанасије,  један од текстова у овој „репрезентативној“ књизи о Дучићевом милом Требињу потписао је и бошњачки сценариста Феђа Исовић, који се декларише као антифашиста и борац за права ЛГБТ заједнице. Исовић је права ове заједнице бранио на „паради поноса“ одржаној у Сарајеву носећи заставу дугиних боја са ћириличним натписом „Требиње“, што је на друштвеним мрежама изазвало бурне реакције требињских Срба. Свој „антифашизам“ Исовић је доказао присуством на комеморацији злогласном Владу Шегрту у Аранђелову, који се, између осталога, терети за убиство 19 невесињских дјевојака побијених на Трифуњдан 1945. године. Исовић је познат и као сценариста серије „Луд, збуњен нормалан“ у којој је осмислио и лик Чомбета.

Ријеч је о лику ограничене интелигенције који је представљен као бивши припадник Војске Републике Српске „симболичног“ пуног имена – Драган (Јове) Чмар.

Монографија доноси животописе заслужних Требињаца – Светог Василија Острошког и Тврдошког, војводе Луке Вукаловића, архимандрита Нићифора Дучића, Мића Љубибратића, Луке Ћеловића, Јована Дучића, Атанасија Поповића и Чеде Капора.

Прво издање монографијe је штампано у 300 примјерака и дијели се као поклон. Морић је најавио да се комерцијално и допуњено издање може очекивати крајем 2024. године.

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар