Град сунца и Јована Дучића – зашто је Требиње идеално за одмор?

  • Живописни градић Требиње у протеклих десетак година доживео је туристички бум.

Фото: gotrebinje

Момо Капор је давно написао за Требиње да није ни село ни метропола, да је Требиње метафора, сан.

Требиње је град смештен на самом југу Републике Српске (Босне и Херцеговине), на раскрсници путева, између градова под заштитом Унеска, на само 25 километара од обале Јадранског мора.

Има изузетно повољан геопрометни положај и благу медитеранску климу са великим бројем сунчаних дана годишње (260), што га чини идеалним местом за живот, али и за савршен одмор, те погодује развоју различитих пољопривредних култура.

Први пут Требиње се спомиње у 10. веку код Константина Порфирогенита, под називом Трибунија. Кроз своју дугу и бурну историју Требиње је увек представљало раскршће путева и везу између Медитерана и унутрашњости Балканског полуострва.

Овај град из године у годину постаје све значајније и развијеније туристичко одредиште. Бележе се посете туриста из различитих делова света из више од 90 држава, а статистика говори да је њих сваке године све више. Можемо рећи да је Требиње у протеклој деценији доживело својеврсну туристичку експанзију.

До тога је дошло превасходно због проширења туристичке понуде, која је данас веома разноврсна и комплексна.

Најпосећеније и најзначајније туристичке локације и атракције у Требињу

– Центар града са летњом баштом „Платани“, живописном зеленом пијацом, градским парком у коме је најпосећенији локалитет Храм Светог преображења, и више културно-историјских споменика попут споменика Јовану Дучићу и Његошу, као и споменика борцима из светских ратова, те католичка катедрала и више поклона граду песника Јована Дучића;

– Стари град Кастел са више малих угоститељско-занатских радњи у којем се налази и Музеј Херцеговине, али и две џамије и то: Осман-пашина и Султан Ахметова (Атик) џамија;

– Манастири: Херцеговачка Грачаница, Тврдош, Петропавлов, Дужи и Завала; Црква Светог Василија Острошког у селу Мркоњићи

– Арсланагића (Перовића) мост;

– Херцеговачка кућа.

Посебно велики значај за туризам Требиња има рекреативно-туристички комплекс „Град сунца“, који је свечано отворен 2017. године. Садржи аква-парк и дино-парк са забавним садржајима.

Требиње је познато такође по добрим и квалитетним винима, чија производња има дугу традицију, али и по чувеним специјалитетима.

Велики је број аутохтоних херцеговачких специјалитета који се припремају у великом броју ресторана и угоститељских објеката.

Авантуризам доживљава посебну експанзију у Требињу, па се сваком заљубљенику у природу пружа низ могућности да ужива у параглајдингу, планинарењу, бициклизму…

Град краси река Требишњица, која својим најлепшим делом протиче кроз сам центар. Некада највећа понорница у Европи, због своје чистоће прави је рај за спортске и рекреативне риболовце, љубитеље кајака и кануа и за бројне купаче.

Требиње располаже са преко 2.000 лежајева у различитим врстама смештаја. Туристички инфоррмативни центар је смештен на најатрактивнијој и најфреквентнијој локацији и спада у ред најбољих на овим просторима, о чему сведоче бројна признања.

Извор: Б92

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар