ЧЕКАЈУЋИ ПОПИС СТАНОВНИШТВА У ЦРНОЈ ГОРИ: Бошњаци неће више да буду Црногорци

  • Предстојећи попис поново је актуелизовао националне подјеле и то не само међу Црногорцима и Србима у Црној Гори него и међу Бошњацима

    Са прославе „патриотског“ скупа

Попис становништва Црне Горе треба да се одржи током 2021. године. Иако су чини се до 30. августа једва чекали попис, одређене структуре одлазећег система, чини се да се плаше пописа 2021. године. Губитком власти и полуга репресије јасно је, да је окончан систем идентитетске принуде.

Предстојећи попис поново је актуелизовао националне подјеле и то не само међу Црногорцима и Србима у Црној Гори него и међу Бошњацима. Дио њих писао као Црногорци, међутим, чини се да ће се та пракса сада промијенити.

Тако је у Сарејеву 14.8.2020 одржан пријатељски састанак Регионалног свенародног покрета “Илирска Зора”, Бошњачког покрета Босне и Херцеговине и представника Бошњачке странке Црне Горе. Све стране су се сложиле да се национална свијет код већине Бошњака све више буди како у БИХ тако и у Црној Гори.

Фб страница „Илирска зора“

„Констатовано је како у будућности треба ојачати везе и интевизирати сурадњу с циљем побољшања положаја Бошњака у региону. Ово је вријеме да покажемо своје јединство али и прилика да ојачамо и наставимо позитивне процесе креирања добросусједских односа БИХ и ЦГ у будућности. Такође, јер су се судионици овог састанка сложили да је од кључне важности и попис становништва државе Црне Горе који ускоро долази, те о потреби да се сви Бошњаци јединствено и без двојбе изјасне као припадници Бошњачког народа“, наводи се на страници Илирска зора.

Подсјетимо, на друштвеним мрежама 7. октобра појавио се Апел грађана „патриота“ упућен институцијама Европске уније и Сједињених Америчких Држава за одлагање пописа становништва предвиђеног за прву половину наредне године.

“Апел за доношење обавезујући препорука од релевантних институција ЕУ и САД, ради одлагања пописа становништва 2021.године, до стицања достојанствених и цивилизованих услова за слободно изјашњавање по питању националности у Црној Гори. Попис становништва није исто што и парламентарни избори. Политика на једну страну, а грађански концепт државе и друштва на другу страну! На идентитетско опредјељење грађана не смију да утичу појединци, политика, вјерска заједница или центри моћи изван граница Црне Горе.

Као више пута до сада, а посљедњи пут на референдуму, када су дефинисана правила од представника ЕУ, АПЕЛУЈЕМО ДА СЕ ДОНЕСУ ОБАВЕЗУЈУЋЕ ПРЕПОРУКЕ, које би имале за циљ одлагање пописа становништва, до момента стицања услова за слободно изјашњавање по питању националности”, наводи се у апелу.

У једној од порука иницијатори Апела се обраћају грађанкама и грађанима “свих вјера и нација, политичких опредјељења и личних убјеђења, љубитељима и поштоваоцима истине, наше историје и химне, нашег барјака и часних предака” позивајући их да буду заједно у одбрани права на достојанство и постојање.

“Најбољи и они мање бољи међу нама, стари и млади, на нама је да станемо у одбрану СВИ!!! Да бранимо и не дамо оно што је наше, нашу историју, садашњост и будућност. На нама је да паметно, са бритким и оштрим ријечима, са љубављу и ширином, како само људи у Црној Гори умију, дочекамо и добро и лоше ЗАЈЕДНО. Да дијелимо искуства и мишљења, да се окупимо око наше светиње Црне Горе, да поносно станемо челом у чело, и на сав глас кажемо НЕ ДАМО ТЕ ГОРО МОЈА!!! “, поручују „патриоте“.

ИН4С

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар