Слободна Херцеговина » Електропривреда РС принуђена куповати струју од ФБиХ

Електропривреда РС принуђена куповати струју од ФБиХ

  • „Електропривреда Републике Српске“ била је принуђена ове године куповати електричну енергију од Федерације БиХ, Хрватске и Србије, иако Република Српска производи више струје него што су домаће потребе и важи за јединог извозника струје у региону.

струја
Управа Мјешовитог холдинга „Електропривреда Републике Српске“ је актом, који је у посједу бањалучког портала „Капитал“, обавијестила Владу РС у функцији Скупштине акционара да су извршили „набавку недостајућих количина електричне енергије“ у фабруару и марту 2015. године у вриједности од 781.965,05 КМ.
Разлог није раст привредне активности и потрошње, већ пад производње усљед лошег руковођења и неинвестирања у производне системе.

-Усљед недостатка електричне енергије у наведеном периоду МХ „ЕРС“ МП а.д. Требиње је извршила набавку недостајућих количина електричне енергије на дневном (сатном) нивоу у фебруару 2015. године и то за дане: 14., 15., 16. и 22., те у марту 2015. године за дане: 07. и 08. Укупно је набављено 8.210 МWх електричне енергије у вриједности од 781.965,05 КМ -, наводи се Извјештају Комисије за куповину електричне енергије.

Извјештај је усвојио и Надзорни одбор „Електропривреде РС“, који потписује предсједница Славица Ињац уз констатацију да је набавка струје извршена по Закону о јавним набавкама.

-Ово је посљедица погрешне политике власти у вођењу Електропривреде РС. Највећи дио добити Електропривреда РС углавном троши за финансирање пројеката из културног, спортског живота (донације спортским клубовима, културне манифестације, филмови и слично) и за, како се то званично назива, заштите природно историјског насљеђа, а уствари ради се о 10 милиона КМ које су дате „Андрићграду“. Остане врло мало новца од добити и скоро симболичан износ се пласира у обнову енергетских постројења, односно њихово реновирање. Управо због застарјелости опреме, често из електроенергетског система РС искачу велики приоизвођачи (РИТЕ Гацко и Угљевик) усљед чега је Електропривреда РС присиљена да тајно купује струју на ино-тржишту – оцијенили су за „Капитал“ стручњаци из енергетског сектора.

До недостатка електричне енергије у систему дошло је због нерасположивости Термоелектране Угљевик и Термоелектране Гацко у појединим данима и ниске коте на проточним хидроелектранама због појачаног ангажовања, службено је оправдање „Електропривреде Републике Српске“ достављено Влади РС и министру за индустрију, енергетику и рударство РС Петру Ђокићу.

-Таква ситуација је и поред максималног ангажовања осталих производних капацитета, проузроковала недостатак електричне енергије за подмирење сопственог конзума, односно потрошње РС, Брчко Дистрикта и испоруке по закљученим комерцијалним уговорима – каже се у Извјештају Комисије за куповину електричне енергије.

Због наведене ситуације, додаје се, а у околностима када је недостајало електричне енергије за подмирење сопственог конзума, било је неопходно хитно приступити набавци недостајуће електричне енергије за наведене дане, у количинама по процјени надлежне службе Дирекције за управљање производњом.

-Недостајућа електрична енергија је набављена по прописаној процедури, односно сагласно одредбама Правилника о продаји и набавци (куповини) електричне енергије на дневном и сатном нивоу, о чему је овлашћена Комисија поднијела одговарајуће извјештаје о куповини недостајуће електричне енергије, односно извјештаје о верификацији набавке недостајуће електричне енергије за тај дан, које је Управа усвојила – наводи се у Извјештају Комисије за куповину електричне енергије.

„„Електропривреда“ није директно куповала електричну енергију, чак ни од Србије којој директно продаје, већ преко фирме „Интеренерго“ на основу уговора закључених 7. и 8. марта 2015. године.

 

Извор: Независне новине

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина