Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је да је значајно повезивање српског народа и додала да ће требињски аеродром омогућити бољу везу са регионом и читавим светом.

„Договорили смо да до петка прецизно буде дефинисано где ће бити писта. Као и да буду формирани мали оперативни тимови који ће паралелно радити неопходан посао јер хоћемо да испоштујемо рок да први летови буду у децембру 2021. године“, рекла је она и додала да ће се тада од Београда до Требиња стизати за четрдесетак минута.

Састанци министарстава Србије и Српске око изградње аеродрома биће одржавани једном месечно.

Подсетила је и на друге пројекте регионалног повезивања српског народа са обе стране Дрине као што су ауто-пут Сремска Рача – Кузим, учешће Србије у финансирању изградње пута од Раче ка Бијељини, изградњу моста између Љубовије и Братунца и још 11 мостова.

„Радимо све оно што нам омогућава да повежемо наш народ и да наше везе буду чвршће и јаче него што су биле до сада“, рекла је она.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић рекао је да ће Српска урадити што је до ње да аеродром у Требињу буде изграђен и заживи у договореном року.

„Биће то ваздушни моста између Срба са ове и оне стране Дрине. Тако ће бити остварен дугогодишњи сан становника Херцеговине. А нови аеродром биће значајан и за целу Републику Српску“, рекао је он.

Да о значају аеродрома за становнике Требиња и Херцеговине не треба додатно говорити истакао је градоначелник тог града Мирко Ћурић.

„План је оптимистичан и ако Бог да у децембру 2021. први авиони ће полетети и слетети са аеродрома Требиње“, рекао је он.

Помоћник министарке за урбанизам, просторно планирање и екологију Републике Српске Драган Јевтић рекао је да ће ово министарство као надлежно све учинити да пројекат изградње аеродрома у Требињу иде планираним током.

„Активности ћемо убрзати. Договорили смо динамику. До петка смо договорили да се одреди тачна локација будућег аеродрома а то онда повлачи сву следећу процедуру“, рекао је он.

Требињски аеродром биће десетак километара удаљеним Мионићима који су добили предност због саобраћајно – ваздухопловних разлога.

Предвиђена је изградња писте у дужини од 3,5 километра, аеродромске такси стазе од 4,5 километра, терминала на 7.000 квадратних метара.

Аеродром ће бити изграђен по идеји и ранијим договорима председника Србије Александра Вучића и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика.

Како је раније најављено Србија ће у његову изградњу уложити 55 милиона евра.

Танјуг