ХИЉАДЕ ТРЕБИЊАЦА У ЛИТИЈИ – Владика Димитрије: Сачувајмо нашу дјецу! (ФОТО)

  • Требиње је прославило крсну славу града и саборног храма – Свето Преображење Господње.

Након вечерњег богослужења у саборном храму Светог преображења Господњег, више хиљада Требињаца и гостију нашег града у молитвеном ходу прошло је градским улицама до Трга слободе, гдје су славске честитке окупљенима упутили епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и будимљанско-никшићки Јоаникије.

Факултети се завршавају без труда, а посао добија преко везе

Владика Димитрије поручио је да сваки пут сабрани око празника изнова разазнајемо да је највећа и врхунска љепота овога свијета очовјечени људски лик нашега Хрисита Спаситеља, те да је та љепота уједно и шанса, могућност и позив – на преображење и свјетлост.

Ту свјетлост најбоље свједоче наша дјеца и њихова невиност и чистота срца, рекао је владика Димитрије поручивши суграђанима – да морамо чувати нашу дјецу и младе људе, који су наша будућност, наше спасење и могућност да се преобразимо на боље.

Нажалост, додао је владика, данас се и факултети завршaвају преко везе и без труда, тако се и посао добија а новац често зарађује на непоштен начин – запитавши се: шта то остављамо дјеци и какав примјер њима дајемо.

Не смијемо, додао је владика Димитрије, ни да их осуђујемо када нас напусте и оду у друге земље, гдје све њихове вриједности које понесу одавде неко други препознаје.

„А овдје то ми нисмо препознали, заправо нисмо препознали – нашу будућност. Ми много олако те људе, свим оним што им приказујемо и шта им свједочимо – тјерамо од нас. Дај Боже да тако не буде више и да ми дамо примјер свима, а посебно нашој дјеци и младим људима, да им је овдје мјесто и да је овај град и ова земља мјесто у којем је могућ живот“, поручио је владика захумско-херцеговачки.

Ми смо једно срце и једна душа

Владику будимљанско-никшићког Јоаникија Требињци су поздавили дугим аплаузом и узвицима „Не дамо светиње“, а велики транспарент са истом поруком подршке вечерас је био и на зидинама Старог града.

Владика је рекао да Требиње, нарочито на овај велики празник, свједочи да је град свјетлости, те захвалио Требињцима и Херцеговцима на великој подршци својој браћи у Црној Гори у одбрани светиња.

„Кроз историју смо дијели и добро и зло. Ова искушења код нас су донијела и нешто добро – јединство свих оних који љубе своју вјеру, своје светиње и своју браћу, нашу културу, традицију и све оно на чему стојимо“, казао је владика Јоаникије.

Он је истакао да му је била велика жалост када је Свети Василије прошле јесени опходио Никшић, а када је власт Црне Горе ставила рампу да Херцеговци и народ Светог Василија не може да дође.

„Покушали су да ставе ту рампу између Требиња и Никшића и никада се пониженије нисам осјећао него када сам видио да због тога народ из Херцеговине није могао да дође Светом Василију – и због тога тражим од вас опроштај“, казао је владика Јоаникије.

Владика је рекао да је закон о слободи вјероисповијести у Црној Гори дискриминаторски и антицивилизацијски и да је он својеврсни напад на нашу историју, културу и памћење.

„Ми смо вашу братску подршку дубоко осјећали и она нас је кријепила. Ми смо један народ, једна вјера, једна традиција, култура и једно срце и душа. То су потврдили наши преци, то потврђујемо ми сада и то ће потврдити наша покољења у будућности. Никаква рампа не може да нас подијели“, казао је владика Јоаникије.

Прослава крсне славе града и саборног храма завршена је концертом филмске и популарне класичне музике, који су испод стољених платана извели професори Музичке школе Требиње.

Р.С. / РАДИО ТРЕБИЊЕ
ФОТО: Епархија ЗХИП

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар