ЖЕЉКО ЧУРОВИЋ: Режим у Подгорици мора да падне, Црна Гора ће одбранити православље

  • У Црној Гори се у овом тренутку дешава одсудна битка за очување српске културе, наслеђа и православља и опстанак српског народа и Српске цркве коју режим Мила Ђукановића жели да затре

У Црној Гори се у овом тренутку дешава одсудна битка за очување српске културе, наслеђа и православља и опстанак српског народа и Српске цркве коју режим Мила Ђукановића жели да затре.

Народ је дигао глас организацијом православних литија које трају већ годину дана, а у борби за светиње прикључиће им се велика ауто-литија која ће 23. августа кренути из Београда до границе са Црном Гором.

Професор Жељко Чуровић, председник Савеза Срба Црне Горе и један од организатора литије из Београда, за „Глас Јавности“ каже да је организација литије једноставно била потреба и морална обавеза.

– Пошле године је уз благослов митрополита Амфилохија основан Савез Срба из Црне Горе. Покушавали смо нешто зимус да урадимо исто тако са некаквом јавном речју, да се окупимо да кажемо нешто, да припомогнемо макар. То нам је налагала некаква морална обавеза., да некако упутимо сигнал да ми који смо рођени, или смо пореклом из Црне Горе па и сви они грађани,сви људи који поштују право и правду, и основна грађанска начела би морали стати иза заштите, не само Српске православне цркве у Црној Гори, него да стану иза заштите основних грађанских права која су угрожена од стране режима у Подгорици Он истиче да се годинама Србима ускраћују основна права, како би се натерали на прогон или селидбу или да једноставно сагну главу и буду нешто што нису били никада, ни они ни њихови преци.

– Е сад кад су ударили на задњу линију, а то је црква, то је вера, то су светиње, даље се није могло. Наравно да је црква ту стала на чело народа и покренула иницијативу мирних протеста јер је буквално власт као што сви знају, донела такозвани Закон о вероисповести који је у ствари закон о отимању светиња. Сад ви замислите како ће онда да подржавају светиње, које су старе 800 година, много старије од Црне Горе као што је рецимо манастир Превлака која је прва епсикопија Зетске бановине, коју је устоличио Свети Сава или да чувају манастире Морача или Превлака на Савини, или Петрову цркву у Бијелом пољу где је писано Мирослављево јеванђеље.

Професор Чуровић сматра да је мимо свих међународних права ударено на светиње, које су овог пута биле српске, а могу бити било чије.

– Ми смо једноставно сматрали, да ми морамо дати некакав допринос из простог разлога јер се нажалост десило се да се политика умешала, у послове цркве иако је то раздвојено. Политика у Црној Гори је то одрадила, то је буквално напад на цркву тако да и ми морамо дати свој глас и протест против тога што се ради.

30. август Дан Д за СПЦ у Црној Гори

Од непроцењивог су значаја како каже предстојећи избори у Црној Гори

– Значи 30 август је дан Д за Српску православну цркву у Црној Гори, за српски народ и уопште грађанска права у и ми хоћемо да упутимо поруку, да на неки начин покушамо да пробудимо и неке људе који су успавани и који можда не излазе на изборе годинама да изађу, нека они по својој вољи, ураде било шта само да ови не опстану и да не учине оно што су наумили.

Професор Чуровић сматра да је ово јединствена прилика да се режим промени и да друге неће бити. Друге прилике нема. Ово је тренутак и једина прилика када се може олако завршити посао. Све друго што буде урађено биће катастрофално за народ у Црној Гори.

Катастрофално је било свих ови 30 година, али то је на неки начин била та економија. Ту је и прича да су Срби којих званично има око 30 посто у Црној Гори постали национална мањина што је преседан на планети да један народ који броји 30 посто у једној држави буде национална мањина и да остану без свога писма, без религије. Они и даље газе и још отрије би газили, не дај боже да остану на власти тако да друге прилике нема за Србе.

Победа ДПС-а би по речима професора Чуровића значила наставак спровођења Закона о слободи вероисповести који би могао да доведе до грађанског рата.

– Народ је прошле године на тројичин дан дао заклетву да ће бранти животима светиње и то је оно што је било, не поменуло се, то је та 1942. година и Други светски рат када је у Црној Гори буквално избио грађански рат, убио је брат брата рођеног, син оца и кум комшију све због идеолошких разлика и не дај боже да се то понови, а то би се десило ако овај победи.

Да је у Црној Гори 30 посто Хрвата, та држава би се звала Хрватска

Додаје да би то изазвало ланчану реакцију и запалило цео регион.

– Ја не смем да мислим о томе на глас, али то је неминовно ако он победи на изборима јер ће приступити ономе што је наумио. А онда наравно свако ће да брани своју кућу, да ли је то кућа његова коју је он направио или духовна кућа, сасвим је свеједно, нико не да своје. То онда неће бити само случај у Црној Гори,већ истом линијом ће на Косову и Метохији урадити такозвана влада на Косову. Зашто и они сутра не би прогласили и потраживали цркве и манастире на Косову и Метохији, а онда то после ланчано иде и не зауставља се и регион читав ће бити буквално у пламену. Ја мислим да то више није ствар само одбране Српске православне цркве само у Цној Гори, или српског народа. Како се данас брани православље у Црној Гори, тако ће се одбранити и у Србији, Русији или било где, јер је иначе у току глобални удар на православље.

Професор Чуровић сматра да иако је тешко да се Србија меша у унутрашње ствари друге државе, да постоји сијасет механизама на бази реципроцитета који се могу применити.

– Мало више повести рачуна о Србима у Црној Гори, јел ја вам тврдим да је у Црној Гори 30 посто Хрвата, она се више не би звала Црна Гора него Хрватска. У сваком случају, непојмљиво је, да ус Срби на граници Србије, којих има 30 посто у тако лошем стању а имају матицу са којом се граниче.

Већ 500 аутомобила пријављено за аутолитију

Када је о организацији саме литије рећ, професор Чуровић наглашава да је интересовање огромно и да ће учествовати људи из целе Србије.

– Ми већ до сада имамо преко 500 људи који су се пријавили са аутима. То ће бити ауто-мото литија. Једно стотинак, можда чак и више бајкера, који су се пријавили, а даље ће то бити уливање. Уливаће се од Војводине до Београда, од Београда до Чачка, прикључиће се Крагујевчани, Нишлије, Краљевчани и многи други.

Он истиче захвалност медијима на подршци и додаје да ће бити забрањено свако страначко обележје.

– Захваљујем се и „Гласу јавности“ и свим медијима а готово су сви подржали ауто-мото литију. Немамо никаквих сметњи било од кога, надам се да ће све протећи како треба. Иначе, ми смо дали сигнал свим учесницима литије да не носе страначка обележја иначе ће бити уклоњена, јер нема парола, страначких политичких и то ће сигурно бити санкционисано. Нама то не треба јер је овох момента угрожена вера, светиње и нама је циљ да то урадимо да помогнемо нашој браћи у Црној Гори.Он додаје да је улога и комуникација са црквом од пресудниг значаја.

– Хвала Богу, ми са црквом имамо добру комуникацију,.Ми смо у оквиру Савеза Срба Црне Горе основали и православну фондацију, и то је порука да ми нисмо локализовани само за Црну Гору, не само за све Србе, него све православне који желе да се укључе. Владика Атанасије, он је заиста изашао у сусрет и то јесте на неки начин пружена рука и не само рука него и потреба јер Милешевска епархија има своју територију у Црној Гори. Он ће благословити на лицу места Сабрање наше где будемо.

Он истиче да би због огромног интересовања скуп могао да заврш у порти манастира Милешева уместо у манастиру Куманице.

– То је сад питање, нама је циљ манастир Куманица који је близу границе са Црном Гором али ако буде заиста велики број људи који ће се одазвати, онда ће заиста бити тешко да се паркирају сва аута у тој клисури и онда ћемо урадии све у порти манасатра Милешева. Обратиће се и чланови завичајних удружења која су формирана у Србији као што су Пљевлљаци, Дурмиторци, Васојевићи. Имао једног специјалног госта, честитог човека, Салиха Селимовића из Сјенице који је представник Срба мухамеданске вере који ће се обратити и послати поруку у Црну Гору тако да то личи на један скуп који нема никакву екстремну намеру већ само упућујемо добре поруке свима који желе мир на овим просторима, пише Глас јавности.

Преузето ИН4С

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар