У Српској извјесно увођење полицијског часа за вријеме васкршњих празника

  • Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да ће у Српској за вријеме васкршњих и првомајских празника бити пооштрене мјере како не би дошло до ерупције заразе вирусом корона, а да ће уколико тај период прође без проблема размотрити значајно ублажавање досадашњих мјера.

Додик је појаснио да ће највјероватније донијети одлуку да буде уведен полицијски час који ће трајати од петка ујутро, 17. априла, до понедјељка ујутро, 20. априла.

Он је додао да је план да у суботу од 6.00 до 15.00 часова буде дозвољена могућност набавке, а од суботе у 15.00 до понедјељка ујутро, 20. априла, поново буде полицијски час.

„Досадашње мјере смо продужили до 27. априла јер је Васкрс вријеме када можемо имати изражену опасност од ширења вируса. То чинимо искључиво да би био смањен контакт међу људима и да не би дошло до тога да све што смо до сада урадили буде поништено и да дође до ерупције заразе“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је замолио грађане да имају разумијевања за ове мјере како би сви заједно прошли кроз два веома изазовна периода – Васкрс и Први мај.

„Уколико будемо довољно дисциплиновани да у ова два термина не дође до експанзије, након тога ћемо моћи да размишљамо, а вјерујемо одмах након Ђурђевдана /6. маја/, о смањењу ових мјера. Тада ће бити створени услови да укидамо и полицијски час, отварамо неке радње и враћамо живот у нормалне оквире“, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, потребно још стрпљења свих у Српској.

„Молим грађане да то разумију. Укидање мјера не зависи само од нас, него највише од њих. Молим све грађане да остану на социјалној дистанци и у кућама. Васкрс јесте дан када посјећујемо родбину и пријатеље, али ове године то морамо урадити на овај начин како бисмо спријечили ширење вируса“, поручио је Додик.

Он је захвалио грађанима за сарадњу и замолио их да преброде још Васкрс, Први мај и Ђурђевдан и да онда креће укидање одређених мјера уколико епидемиолошка ситуација не букне и почне показивати знакове смиривања.

„Веома смо заинтересовани да почну радити тржни центри, ресторани и све остало како би се живот вратио у нормалу. Већ сада дефинишемо правила под којим условима ће моћи да раде ресотрани, кафићи, продавнице и остали објекти, односно каква ће морати бити дезинфекација у сваком објекту, колико ће људи моћи бити у простору и како ће се моћи понашати. Све ће то бити припремљено до дана када буду постепено укидане те мјере“, појаснио је Додик.

Он је истакао да су људи с правом помало нервозни имајући у виду да ово траје дуже од мјесец дана.

„Али, многи ће и олако схватити и сматрати да су Велики петак и Васкрс прилика и оправадање да се више крећу и сусрећу и зато предузимамо ове мјере“, поновио је Додик.

Преузето са Топ портал

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар