Владика Григорије на освештању споменика српским жртвама из Коњица: Херцеговци морају да буду јаки и загрљени!

 

  • У Гацку је данас служен парастос и освештан централни споменик српским жртвама са подручја општине Коњиц, страдалим у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату.

spomen-ploca-gacko
Споменик, у облику отворене књиге, постављен је у порти старе Цркве Свете Тројице у Гацку, а открили су га чланови породица погинулих Коњичана.
На споменику су уписана 382 имена житеља Коњица, међу којима је било и дјеце.

Парастос је, у присуству великог броја чланова породица погинулих и гостију, служио владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије са свештенством Епархије.

У пригодној бесједи владика Григорије је подсјетио на велику жртву Коњичана, истичући да је жртва Срба из долине Неретве једна од најславнијих жртава овога рата за Републику Српску.

„Оно што нам служи на част јесте да смо ми мало гдје и мало над ким чинили злочине и прогонства као што је над нама чињено. Цијелу долину Неретве коју смо настањивали кроз вијекове смо изгубили, не нашом слабошћу и немоћи, него туђим одлукама и слабостима“, рекао је владика Григорије, наводећи да је можда слична тој жртва Срба из долине Босне, одакле је и његово поријекло.

Иако су сви ти храбри људи, како је рекао владика, знали да су њиве њихових предака у туђим рукама, борили су се до краја, јер су знали да оне припадају њима.
„У овом свијету нико није прошао без крста, али са Христовим крстом све бива и јесте другачије. Сви смо ми у Херцеговини помишљали да у овом рату и након рата неће бити споменика са многобројним именима. Неки су говорили да нисмо у овом рату страдали као у оном, а мени се чини да је то наивно размишљање. Ми у Херцеговини смо страдали и овога рата, као и онога“, рекао је владика Григорије.

Окупљеним породицама погинулих Коњичана владика је поручио да се никада и ни на једном мјесту не осјећају као мањина већ као велики људи, што и јесу, који су препознатљиви по својој кулури, вредноћи и по томе што воле свој Коњиц.

„Бити Коњичанин било гдје да сте је узвишено, а на то узвишење вас не подиже никаква ваша сујета него вас подижу ова имена написана на споменику“, рекао је владика Григорије.

Он је поручио да је за Херцеговце, послије свих жртава и свих крстова, свих јама и свих мучења и мученика недопустиво да буду слаби, већ да буду јаки, снажни и да буду јединствени и загрљени као што су они написани на плочи загрљени у жртви, крсту, у слави и у части.

Оно што је важно јесте да је споменик подигнут на сред Херцеговине, да увијек можемо да га видимо, да се опоменемо, да долазимо да се Богу молимо и да разгарамо у нашим срцима вјеру, љубав, слободу и храброст, оно што је оличење оних људи чија су имена записана на плочи“, рекао је владика Григорије.

Од укупно уписаних имена, 166 је погинулих бораца Друге лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске из Коњица, девет добровољаца, 35 бораца убијених у логорима Челебићи и Мусала, 13 припадника других ратних јединица погинулих на територији општине Коњиц, 24 Коњичанина погинула у одбрамбено-отаџбинском рату широм Републике Српске и 135 цивилних жртава са подручја те општине.

Породице погинулих бораца су јединственог мишљења да их спаја велика туга и бол који никада неће престати.
Милисав Грађић, отац два погинула сина, каже да туга само расте и да не престаје, те да је овај споменик опомена да Србима слободу нико није дао нити поклонио.

Он је, стојећи испред споменика, позвао све политичаре да се не свађају, већ да у миру раде и доносе одлуке, како ови споменици, борба и жртве српског народа једног дана не изгубе смисао.

У име Борачке организације Републике Српске /БОРС/ обратио се Светозар Аћимовић, предсједник БОРС-а источне Херцеговине, указујући да је у вријеме одбрамбено-отаџбинског рата на подручју Коњица почињен страшни злочин.

„Ови људи, чија имена се налазе на споменику, нису гинули као освајачи већ бранећи своја имања, куће, своју нејач и голи живот“, рекао је Аћимовић, додајући да су многи од њих одведени у логоре гдје су звјерски мучени.

Присутнима се обратио и пуковник у пензији Миленко Лаловић, који је истакао да је овај споменик „наша духовна храна и извор смјелости, воље, одлучности и храбрости за вјечиту борбу за Републику Српску“.
О храбрим Коњичанима и страдању овог становништва у протеклом рату говорио је предсједник Удружења Коњичана Зоран Пологош, као и замјеник начелника општине Гацко Радоица Мандић.

Републичке и друге бројне делегације положиле су цвијеће на споменик жртвама са подручја Коњица.
Откривању споменика присуствовао је велики број породица погинулих Коњичана, народни посланици са подручја Херцеговине, те представници политичког и привредног живота регије.

СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар