Загреб да обештети жртве НДХ

  • Народна скупштина Српске усвојила је данас Декларацију о осуди геноцида Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата

reg-zagreb-kupstina-rs_620x0
Народна скупштина Српске усвојила је Декларацију о осуди геноцида Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата. Од Хрватске се тражи да прихвати историјску и сваку другу одговорност за геноцид НДХ, а од Загреба да утврди и у разумном року исплати одштету жртвама овог геноцида и њиховим потомцима. Документ ће бити упућен на усвајање у парламенте европских земаља и Европски парламент.

– Злочини усташа над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ су осмишљен и планиран геноцид – закључак је Декларације, чији је предлагач лидер и посланик НДП Драган Чавић.

У Декларацији, коју је припремило Удружење „Јасеновац – Доња Градина“, констатује се да је злочин геноцида у НДХ по размерама, раван Холокаусту који је нацистичка Немачка извршила над Јеврејима.

Наведено је да је током провођења овог геноцида велики број Срба био принуђен да, зарад спаса голог живота, промени национални и духовно-историјски идентитет, да се одрекне своје православне вере и под присилом и смртном претњом прихвати католицизам.

– Делује невероватно и застрашујуће да се права истина о обиму злочина геноцида НДХ пре више од 70 година још утврђује. Само у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора мучено је и убијено 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома, само због тога што су припадали другом народу, вери или раси – пише у Декларацији.

У документу пише о да је НДХ формирала концентрационе логоре за истребљење деце у Старој Градишци, Јасеновцу, Уштици, Јабланцу, Јастребарском, а у њима је страдало 42.791 српско дете, 5.737 ромске деце и 3.110 јеврејске.

– Злочин НДХ има све елементе геноцида, а по методама убистава и броју жртава, у групи је најмонструознијих злочина у новијој историји света – истакао је Чавић. – У РС готово да нема краја који није натопљен крвљу жртава НДХ.

Председник Удружења „Јадовно 1941“ Душан Басташић, поручио је у НСРС да је усвајање ове декларације важно због наших предака и потомака.

– То је била држава монструма која је озаконила злочин и спроводила га на целој територији. НДХ је успоставила логорске комплексе на неколико места и почела са физичким елиминацијама и протеривањем – рекао је Басташић. – Није добро што чињенице о овом злочину постепено бледе у колективном сећању. У уџбеницима историје за средње школе у РС нема појма Доња Градина. То подручје је „десна страна Саве“, што је недопустиво – сматра Басташић.

Тврди да стратишта ван граница РС, за многе као да не постоје.

– Мало ко зна да је у једној ноћи на острву Паг убијено 500 Бањалучана. Потпуно заборављамо Јасеновац са хрватске стране, а зашто не бисмо обележавали и дан кад је Јасеновац почео да ради – 20. августа 1941, а не само дан пробоја логораша – напоменуо је Басташић.

Парламент захтева да се на достојан начин обележе и обезбеде сва места злочина и чува успомена на његове многобројне жртве, да се у целини сачува и одржава, као споменик жртвама, јасеновачки комплекс концентрационих логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома, те да се утврди и спроведе програм заштите и уређења Спомен-подручја Доња Градина.

СТРАДАЊЕ ЈЕРМЕНА И БОШЊАКА

На некој од наредних седница НСРС биће разматрана и Декларација о признавању геноцида над Јерменима од 1915. до 1917, чији је предлагач председник РС Милорад Додик. У парламент РС је стигла и Декларација о осуди злочина геноцида у Сребреници, чији је предлагач „Коалиција Домовина“, али о овом документу још није било расправе. 

Извор: Новости.рс / М. Филиповић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар