ИСТОРИЈСКА ОДЛУКА РС: Усвојена Декларација о геноциду Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима

  • Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас Декларацију о геноциду Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата.

Zgrada_Narodne_skupstine_RS
У Декларацији се наводи да су злочини усташа над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата у Независној Држави Хрватској смишљен и планиран геноцид.
Приликом провођења овог геноцида само у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома и неистомишљеника мучено је, пљачкано, силовано и потом убијено 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома.

У тексту Декларације се наводи да је Независна Држава Хрватска била једина земља током Другог свјетског рата у којој су постојали концентрациони логори за истребљење дјеце у Старој Градишци, Јасеновцу, Уштици, Јабланцу, Јастребарском, Ријеци код Јастребарског, Горњој Ријеци код Крижеваца и Лобограду.

У њима је, према непотпуним истраживањима, страдало 42.791 српско дијете, 5.737 ромске дјеце и 3.710 јеврејске дјеце.

У тексту Декларације се констатује да је злочин геноцида у Независној Држави Хрватској по својим размјерама раван холокаусту који је нацистичка Њемачка извршила над Јеврејима.
Током провођења овог геноцида велики број Срба био је принуђен да, зарад спаса голог живота, промијени национални и духовно-историјски идентитет и да се одрекне своје православне вјере и под присилом и смртном пријетњом прихвати католицизам.

Народна скупштина Републике Српске Декларацијом захтијева да Хрватска, као држава хрватског народа, одлуком својих највиших органа, прихвати историјску и сваку другу одговорност за геноцид Независне Државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата.

Парламент Српске захтијева да се на достојан начин обиљеже и обезбиједе сва мјеста злочина и чува успомена на његове многобројне жртве, да се у цјелини сачува и одржава, као споменик жртвама, јасеновачки комплекс концентрационих логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома, те да се утврди и спроведе програм заштите и уређења Спомен подручја Доња Градина.

Декларација предвиђа да се у Хрватској, БиХ и Србији одреди исти дан у знак сјећања на жртве геноцида у Независној Држави Хрватској – Србе, Јевреје и Роме, те да се у разумном року исплати правична одштета жртвама и њиховим потомцима од Хрватске.

„Народна скупштина Републике Српске очекује да међународна јавност, посебно државе антифашистичке коалиције Другог свјетског рата, подрже Декларацију како би она, након 70 година чекања, угледала свјетлост дана“, наведено је у тексту декларације.

Уз Декларацију су усвојени и амандмани НДП-а којима је предвиђено да буде упућена европским парлементима, парламенту Израела, руској Думи и америчком Конгресу да је размотре и усвоје.

Усвојени су и амандмани Слободног демократског српског клуба да се формира одбор који ће се бавити координацијом у вези са што скоријом изградњом меморијалног центра у Доњој Градини.

Посланици из Коалиције „Домовина“ нису учествовали у гласању о Декларацији због тога што је документ, како су рекли, једностран и не помиње муслимане, Хрвате и друге народе страдале у Другом свјетском рату.

Као разлог посланици Коалиције „Домовина“ навели су и „немогућност доношења резолуције о геноциду у Сребреници почињеном 1995. године“.

Извор: Јадовно/ Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар