ЗАГРЕБ, КУЋАНЦИ, ЈАСЕНОВАЦ (10-13. септембар 2020): ДАНИ СВЕТИХ НОВОМУЧЕНИКА ЈАСЕНОВАЧКИХ

Епископија Пакрачко-славонска и ове године има част позвати вјерни народ на заједничко молитвено учешће у Централној прослави празника Светих Новомученика Јасеновачких која ће се одржати у недељу 13. септембра ове године у Манастиру Светог Јована Крститеља у Јасеновцу.

Тим поводом, свету архијерејску Литургију с почетком у 8 часова, с вјерним народом, свештенством и монаштвом, служиће више Високопреосвештене и Преосвештене господе Архијереја наше Помјесне Цркве. На почетку свете Литургије освештаћемо новоподигнуту зимску цркву Светих Новомученицика Јасеновачких.

Након тога, на гробној хумци код „Каменог цвијета“ у Спомен-подручју Јасеновац обавићемо освештање славског колача и жита.

У четвртак 10. септембра биће одржан и редовни научни скуп „Новомученици: Полиперспектива VI“ који ће се с благословом Високопреосвештеног Митрополита Загребачко-љубљанског г. Порфирија и ове године одржати у Српској православној општој гимназији „Кантакузина Катарина Бранковић“ у Загребу с почетком у 10 часова.

У оквиру ових празничних дана, у петак 11. септембра, на празник Усјековања главе Светог Јована Крститеља, у храму Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима гдје је крштен свете успомене Павле Патријарх Српски, биће служена света Архијерејска Литургија.

Позивамо Вас да и ове године заједно с нама узмете учешћа у наведеним догађајима који имају неизмјерно значење како за све пострадале тако и за наставак грађења културе сјећања на Јасеновац и његове жртве.

МАНАСТИР ЈАСЕНОВАЦ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар