ЗА КРСТ ЧАСНИ: Гачани и зборе и творе у сјећање на погинуле борце

  • У суботу 26-ог септембра 2015. године служен је парастос и освећено спомен обиљежје погинулим борцима Гатачке бригаде на Калиновачко-трновском ратишту у мјесту Добро Поље.

Capture

Споменик је урађен у виду бијелог крста као симбол голготе и страдања али и Васкрсења и вјечног живота у Господу. На крсту стоји грб Немањића, онај исти који су српски мученици носили на Косово поље.
Лака пјешадијска гатачка бригада, коју су чинили искључиво гачани и која је бројала око 2 000 војника, била је, како јој и назив каже, летећа, лака, јуначка бригада која је летјела по бојиштима Републике Српске свуда храбро и чиста образа чувајући традицију, част и име српског борца и војника. Муслиманске хорде у ноћи 9 јуна 1993 године у Добром Пољу код Калиновика нису испољиле ни јунаштво нити су поштовали било каква правила ратовања по свјетским и другим конвенцијама. Над седам мучки убијених припадника ове бригаде они су масакром вршили злочин и крвави пир којим су још једном потврдили да баштине традицију усташког цвијећа.
У Добром Пољу је подигнуто спомен обиљежје за 17 погинулих бораца гатачке бригаде, од којих су седам баш на овом мјесту мртви искасапљени.
ПОГЛЕДАЈТЕ РЕПОРТАЖУ ХЕРЦЕГ ТЕЛЕВИЗИЈЕ:

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар