ПОСТАВЉЕН ЧАСНИ КРСТ УЗ КАТИНУ ЈАМУ НА ВЕЛЕБИТУ: Сјећање на епископа Саву

  • Уз Катину јаму на Велебиту у Хрватској данас је постављен Часни крст и служен парастос на мјесту гдје је бачено измучено тијело блаженопочившег епископа горњокарловачког Саве, кога су мучки убиле усташе 1941. године.

414355
Часни крст поставили су чланови удружења „Јадовно 1941“ из Бањалуке и Београда и православни вјерници. Парастос су служили свешетеници СПЦ.

Ходочасници су возилима дошли до мјеста Брушане, одакле су пјешке у литији носили Часни крст шумским путем око осам километара до Катине јаме у коју је бачено измучено тијело епископа Саве.

Након тога, ходочасници су посјетили село Ступачиново гдје је у љето 1941. године постојао истоимени сабирни логор. На том мјесту први пут је служен кратки помен за жртве.

По повратку, предвиђена је посјета Меморијалном центру „Никола Тесла“ у Смиљану код Госпића.

Усташе су ухапсиле епископа Саву 17. јуна 1941. године заједно са 13 виђенијих Срба из Плашког.

Његово преосвештенство умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије у својој књизи „Српска Црква у Другом светском рату“ наводи податак да је епископ Сава 8. августа 1941. године виђен у дворишту казненог завода у Госпићу.

Претпоставља се да је убијен на Велебиту јер је, наводи епископ Атанасије, према свједочењу неких италијанских новинара, у августу 1941. године на Велебиту убијено 8.000 Срба.

Организатори Дана сјећања на Јадовно 1941-2016. су удружења „Јадовно 1941“ из Бањалуке и Београда и Епархија горњокарловачка.

СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар