Колегијум скупштине Требиња заказао редовну сједницу

  • Наредна редовна сједница Скупштине града Требиња биће одржана 31. маја, одлучено је на данас одржаној сједници Колегијума локалног парламента.

prtilo

Колегијум је већином гласова одбацио захтјев девет одборника СНСД-а и ДНС-а да се закаже ванредна сједница Скупштине града – на којој би се одборници поново изјашњавали о одлукама донесеним на прошлој редовној сједници.

Захтјев опозиције за ванредном сједницом упућен је након што је Министарство управе и локалне самоуправе РС оспорило легитимитет свих одлука са овог засједања јер претходно нису верификовани мандати троје нових одборника – у процедури коју просписује скупштински пословник.
Предсједник Скупштине града Требиња Слободан Пртило рекао је да је већина на колегијуму заузела став да нису испуњени услови за сазивање ванредне сједнице.

„Отворили смо дискусију и закључили да не постоје елементи ванредности за такву сједницу, због чега овај приједлог није добио довољан број гласова“, каже Пртило.
Он је поновио да став ресорног министарства формално-правно не обавезује Скупштину града, тим прије што је допис стигао са закашњењем у односу на прописане рокове.
За све је крива, додаје, неусклађеност Закона о локалној самоуправи РС и Изборног закона БиХ, која ствара својеврсни правни вакуум, због чега се сличан сценарио може очекивати у свакој ситуацији верификације замјенских мандата.

„Због те неусклађености сада и неки акт нижег ранга може да блокира рад било ког парламента, што је нонсенс“, каже Пртило.

И шеф одборничког клуба ПДП-а Здравко Кашиковић нема дилеме да је мандат изабраног представника народа – у свим представничким органима, па и локалним скупштинама – већ верификован чином додјеле сертификата Централне изборне комисије (ЦИК БиХ), због чега ће, додаје, требињска скупштина и 31. маја одлучивати легално и легитимно.

„Као што су и све до сада одржане сједнице имале легитимитит и легалитет јер су сви одборници, који су учествовали у њиховом раду, имали сертификате од Централне изборне комисије БиХ. Изборни закон БиХ једини је закон који дефинише питање легитимитета представника власти на свим нивоима“, категоричан је Кашиковић.

Опозиција очекује судски епилог

Након што је одбачен захтјев за сазивање ванредне сједнице – Здравко Бутулија из СНСД-а и Слободан Шараба из НДП-а напустили су сједницу Колегијума.
Остају при ставу да је Скупштина града ради изван законских прописа – због чега очекују судски епилог овог спора.
butulija
Бутулија истиче да се Централна изборна комисија БиХ не бави питањем скупштинске верификације мандата, које је, с друге стране, у Пословнику Скупштине града јасно дефинисано као обавезујућа пракса.
„Тамо се каже да се мандати морају верификовати. Забринут сам за дешавања која слиједе јер је министарство до 10. јуна дало рок Скупштини града да одговори на његов захтјев – након чега ће вјероватно морати да одреагује и да судским путем затражи поништење одлука са посљедње редовне сједнице“, истиче Бутулија, додајући да ће СНСД накнадно донијети одлуку да ли ће присуствовати редовној сједници заказаној за 31. мај.

Извор: Радио Требиње /Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар