Драма у Скупштини: Ко је добио тајни извјештај о Бобар банци

  • У Народној скупштини данима је опсадно стање. Влада је на дневни ред убацила материјал у чији увид има само десет људи у Парламенту. У питању је информација о пословању Бобар и Балкан инвестмент банке који носи ознаку ”ПОСЛОВНА ТАЈНА”.

bobar-izvjestaj

Материјал се налази у сефу генералног секретара. Подијелиће га само оним посланицима који то желе и који хоће да расправљају о тајним документима. Материјал, уз изјаву о пристанку, добиће на дан кад тачка дође на дневни ред и то непосредно прије почетка расправе. Кад она заврши, папире морају да врате назад.

” Документ се не смије износити ван зграде Парламента нити се са њим смију упознавати лица која за то нису овлашћена, одлуком генералног секретара и предсједника Народне скупштине у овом случају пошто се ради о документу који је дошао у Народну скупштину”, рекао је Марко Аћић, генерални секретар Народне скупштине РС.

Докумет са ознаком ”тајно” Влади је прослиједила Агенција за банкарство, а налази се у склопу Извјештаја о раду те институције за прошлу годину. Генерални секретар каже да је, у вријеме док су папири копирани, читав процес надгледала полиција. Чак и кад је ношен кроз зграду.

Опозиција каже да не памти такву пометњу. За ПДП-овог Бранислава Бореновића такве мјере безбједности су непотребне и бесмислене. Са ознаком тајности, тврди Бореновић, власт покушава да прикрије ситуацију у пропалим банкама.

“Ви о томе не смјете да причате. Не смијете да је дате трећем лицу, не смијете да говорите незапосленим људима који су изгубили посао у Бобар банци, грађанима који су остали без депозита. Не смијете ништа да говорите па чак долазите у ситуацију да вас сутра могу оптужити да оно што сте знали раније и рекли грађанима да је то из тог неког тајног документа”, каже Бранислав Бореновић посланик ПДП-а у Народној скупштини РС.

Управни одбор Агенције за банкарство документацију је усвојио у мају ове године и означио је као “ПОСЛОВНА ТАЈНА” позивајући се на закон о Агенцији за банкарство након чега је доставио министарству финансија, а они Народној скупштини.

Посланици би тек требало да се изјасне о томе да ли ће расправа о Бобар и Балкан инвестмент банци бити отворена за јавност. Сви из владајуће коалиције плус коалиција Домовина пристали су да прочитају тајни материјал и да о њему расправљају.

Радован Вишковић из СНСД-а каже да је све по закону и да се Агенција, највјероватније због повјерљивости информација одлучила на такав потез. Опозиција неће ни да чује.

” Ја ћу инсистирати да се ова ознака тајности скине и да у суштини народни посланици се упознају у томе али и да јавност буде упозната с тиме”, каже Миланко Михаљица, посланик Српске радикалне странке РС у Народној скупштини РС.

Ово није први пут да у Народну скупштину долазе тајни документи. Прије шест година дио материјала о изградњи зграде владе са ознаком тајности је достављен у Скупштину. А још 2006. посебна сједница о приватизацији Рафинерије нафте Брод, рафинерије уља Модрича и предузећа Петрол Бањалука била је затворена за јавност. Расправа о Бобар и Балкан инвестмент баци очекује се почетком наредне седмице на наставку шесте редовне сједнице.

Погледајте прилог из Централних АТВ вијести!

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар