Вучић данас у званичној посјети Мостару

  • Премијер Србије Александар Вучић започео је данас, разговором са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Младеном Иванићем, посјету Мостару поводом поводом отварања 19. Међународног сајма привреде „Мостар 2016“.

381513_1

„Имали смо добар разговор, о сарадњи Србије и БиХ, о регионалним односима, о положају српског народа. За Републику Србију БиХ је једна од најзначајнијих трговинских партнера. БиХ је четврти трговински партнер, трећа извозна дестинација послије Италије и Њемачке. Регионална стабилност је од кључног значаја. Много труда и напора ћемо уложити да очувамо мир и стабилност за све људе на Западном Балкану“.

„Све земље, БиХ, Србија и Хрватска, имају задатак и обавезу да направе стабилност и сигурност за све своје грађане. Много боље је да имамо искрене и отворене односе, да о њима говоримо и рјешавамо их, него да проблеме стављамо под тепих. Тако у се понашати, бит ћу потпуно отворен и искрен“, казао је Вучић након састанка са Иванићем.

Након што је Вучић одговорио на новинарска питања, искористио је прилику да ‘подсјети’ Иванића о чему су разговарали на јутрошњем састанку. Члан Предсједништва БиХ је потврдио наведене теме те казао:

„Односи Србије и БиХ никада нису били у проблемима, јер у име БиХ могу говорити само три члана Предсједништва БиХ заједно. Бакир Изетбеговић је имао властите ставове, који нису ставови БиХ. БиХ сматра да у Србији има коректног и доброг пријатеља и тако ће се наставити.

Коментирајући одлуку Хрватске да блокира пут Србије у ЕУ, Вучић је казао да је „то ствар Хрватске и да они о томе одлучују“.

„Ми ћемо се понашати у складу са европским правилима, европском праксом и добрим комшијским обичајима“, казао је Вучић.

Како је казао Вучић, радује га најава предсједнице Хрватске о смиривању тензија између земаља региона. Наиме, Колинда Грбар Китаровић је синоћ у изјави за Н1 казала да очекује да ће се данас сусрести са Вучићем.

„Требамо смирити и спустити тензије јер будућност југоисточне Европе мора бити будућност мира и благостања за све“, казала је Грабар – Китаровић за Н1.

Вучића је данас, у свом кабинету у Мостару, примио и хрватски члан Председништва Босне и Херцеговине Драган Човић.

„Имали смо отворене и добре разговоре о односима Србије и БиХ и односима у региону, али и односима српског и хрватског народа. Обојица смо изразили жељу да ће Срби и Хрвати у БиХ, али између Србије и Хрватске, умјети да уреде те односе за добробит будућих генерација“, рекао је Вучић.

Човић је казао да су теме разговора биле проблеми Србије и БиХ, те како унаприједити неке ствари, али и како унаприједити сарадњу српског и хрватског народа.

„Не видим нити један разлог да сви наши сусједи не граде добар однос јер без њега нема стабилности у БиХ. Мени је циљ апсолутна стабилност и да ова домовина профункционира“, изјавио је Човић.

Затим ће се премијер састати са представницима српске заједнице у Мостару, као и владиком захумско-херцеговачким Григоријем, те обићи Саборну цркву Свете Тројице.

Вучић ће потом присуствовати свечаности отварања Међународног привредног сајма, који се у Мостару одржава по 19. пут, и који ће трајати до 16. априла.

На свечацности, како је најављено, се очекује обраћање директорке Мостарског сајма Далфине Бошњак, градоначелника Мостара Љубе Бешлића, председавфајућег Председништва Босне и Херцеговине Бакира Изетбеговића, председнице Републике Хрватске Колинде Грабар Китаровић, председника Црне Горе Филипа Вујановића, премијера Србије Александра Вучића, као и заменика премијера Владе Републике Турске – земље партнера сајма Нумана Куртулмуша.

По отварању и обиласку Сајма Вучић ће разговарати са председавајућим Председништва Босне и Херцеговине Бакиром Изетбеговићем, чиме завршава једнодвену посету Мостару.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар