Вучић замолио Додика да размотри одлуку о расписивању референдума

  • Премијер Александар Вучић замолио Додика да размотри одлуку о расписивању референдума. Вучић каже да би Србија доживела као увреду одлазак страних званичника на војну параду у Загребу поводом 20. годишњице Олује

vucic dodik_620x0

Премијер Александар Вучић каже да би Србија доживела као увреду одлазак страних званичника на војну параду у Хрватској поводом 20. годишњице Олује.

„Неки министри су нас позвали и питали да ли би то Србија доживела као увреду. Ја сам лично рекао да бисмо то доживели као увреду јер ми сматрамо да тог дана нема шта да се слави“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре, коментаришући да поједини страни предсатвници изјављују да неће доћи на параду.

Србија може да разуме унутрашње мотиве Хрватске, додао је премијер, али не може с тим да се сагласи и не може да оправда.

„А шта би био мотив, рецимо, Мађарске да у томе учествује, на дан који је најтужнији за Србе, кад су стотине Срба убијене, а стотине хиљада протеране. Шта је ту лепо, шта је ту добро“, упитао је Вучић.

Констатујући да су представници неких држава одустали од одласка у Хрватску Вучић је приметио да је Србија овог пута успела да се њена реч чује и нешто више поштује у односу на оно што је било раније.

Премијер је подсетио да су владе Србије и Републике Српске на заједничкој седници донеле одлуку да се 5. август убудуће обелезава као Дан сећања на страдале и прогнане Србе у хрватској војној акцију „Олуја“.

„Они (Хрвати) планирају велику прославу, за нас је од ове године па занавек дан жалости који је проглашен одлуком владе Србије и РС на заједничкој седници. За нас не постоји, тешко је пронаћи, тужнији дан у српској историји“, рекао је Вучић.

ВУЧИЋ ЗАМОЛИО ДОДИКА ДА РАЗМОТРИ ОДЛУКУ О РЕФЕРЕНДУМУ
Вучић је замолио председника Републике Српске Милорада Додика да још једном размотри одлуку о расписивању референдума, указујући на шири контекст тог проблема.

Иако нисам на отворен начин постављао то питање, ради се о сувереној одлуци РС. Замолио сам у име Србије да само још једном размотре одлуку. Захвалан сам што поштује то виђење Србије за које мислим да је у овом тренутку целовито свеобухватно и озбиљно„, рекао је Вучић на конференцији за новинаре након састанка с Додиком, захваливши му што је оставио простор за разговор о референдуму.

Додао је такође да је спреман да, уколико Додик то буде тражио, „помогнемо у изношењу додатних аргумената који би допринели лакшем сагледавању целокупне ситуације. Спреман сам да то урадим и ако треба пред посланицима у РС“.

„Србија никада и ни на који начин се није мешала у унутрашње ствари БиХ, као ни интерне политичке ствари у РС. Али сам данас на моју инциијативу, захвалан Додику што је прихватио ову врсту разговора“, рекао је Вучић приметивши да би „Србија тешко постојала без РС, а и РС ништа мање тешко без Србије“.

Вучић каже да је за њега важно да Додик поштује ставове Србије и да је спреман на разговар, а приче о томе да Србија на нешто присиљава РС сматра глупостима.

„Ми да вршимо притиске на начин на који је то некада неко радио…приче о Милошевићу – Караџићу… то су такве глупости да немам речи. Нити ћу ја то да радим нити би Додик на то пристао“, рекао је премијер.

Приметио је и да као неко ко воли РС сматра да има право да укаже на оно што види.

„Мислим да, иако носим наочаре, с времена на време их мењам, али диоптрију не, понекад добро видим целину односа, комплексност и сложеност ситуације и да је у складу с тим и због заштите интереса и Републике Српске и БиХ потребно да више размишљамо и заједнички доносимо одлуке“, објаснио је Вучић одговарајући на питања новинара у вези с референдумом у РС.

Коначна одлука је, поновио је, на РС.

Тема разговора био је и догађај у Сребреници, те су се Вучић и Додик сагласили да се тамо десио покушај дестабилизације региона, али и да је неопходно успоставити и одржати мир као и пуну стаблизацију у региону и БиХ.

Вучић и Додик разговарали су данас и о отпочињању радова на мосту Братунац-Љубовија, као и робним кредитима и моделима инфраструктурног повезивања.

ДОДИК: У ПОТОЧАРИМА БИО И ОРИЋ, ПРЕРУШЕН ХУШКАО МАСУ
Председник Републике Српске Милорад Додик каже да се у Сребреници десио покушај атентата на премијера Александра Вучића и додаје да има информација да је у Поточарима био и „прерушени“ Насер Орић.

Наводећи да се увек пред велике одлуке консултује и разговара с руководством Србије, што је био случај и данас у Београду, Додик је на конференцији за новинаре с премијером Србије рекао да једино што је у Поточарима било спонтано јесте „спонтани линч и едуковање масе да се изврши атентат“.

Полиција РС ради на том случају, додао је, али из Федерације хоће да преузму све и одузму надлежност и у том смислу каже да је само један у низу случајева који показује како се то тамо ради, а с намером да се све премести на ниво БиХ, што је, подстио је, урађено и са Насером Орићем.

Према информацијама које стижу и из Сарајева, како је рекао, Орић је присуствовао комеморацији, био прерушен и подсетрекивао је масу на нереде.

Због свега тога, сматра Додик, Изетбеговић не може да говори о политици помирења, јер „он жели да укине РС и створи БиХ по одредбама исламске декларације његовог оца Алије Изетбеговића“.

Како је рекао, Вучић је дошао у Сребреницу, пружио руку помирења, показао личну одговорност државника, а узвраћено му је тако што му није гарантована безбедност..

Он сматра и да је догађај у Поточарима политизован чему је, сматра, доказ и и то што је реис Кавазовић, који то није знао, покушао да смири „разуларену масу“.

Додику је најбољи утисак оставила позитивна реакција „Мајки Сребренице“, а напад на Вучића у РС је, како каже, доживљен као напад на „свог премијера и институције“.
ВУЧИЋ: РАДУЈЕМ СЕ ДОЛАСКУ ЧЛАНОВА ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ
Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да се радује доласку чланова Председништва Босне и Херцеговине (БиХ) у Београд, и поручио да се у прошлости не живи.

Одговарајући на питање у вези са најављеним састанком с члановима Председништва БиХ 22. или 23. јула, а имајући у виду напад у Сребреници, Вучић је поновио да то што је прошао у Поточарима није било нимало лако, али да се не живи у прошлости.

„Наше службе безбедности имају потпуно склопљену слику, али ћутимо и чекамо да видимо шта ће рећи органи БиХ… То нам је наук за будућност, у прошлости се не живи. Радујем се сусрету с члановима Председништва. Верујем да ћемо у отвореним разговорима размотрити заједничку будућност и шта можемо да урадимо у сарадњи две земље“, рекао је Вучић.

Како је истакао региону је потребан мир и то је „насушна потреба свих наших народа и кључни услов економског напретка“.

„То је кључна ствар да бисмо могли да говоримо како ћемо да мењамо сопствене навике, шта још треба да урадимо. Имамо много важних и добрих разговора да урадимо. Састанак ћемо искористити за припреме за наставак Берлинске конференције у Бечу, за наставак разговора са Меркел…“, рекао је Вучић.

Tan2015-7-17_1398921_0

ДОДИК: АКО НЕ БУДЕ ДОГОВОРА, БИЋЕ РЕФЕРЕНДУМ
Председник Републике Српске Милорад Додик спреман је на дијалог о правосуђу и тужилаштву у БИХ, али ако договор изостане остаје при одлуци о референдуму.

„Ми нисмо за унулилатералне акције, али смо против понижења“, рекао је Додик на конференцији за новинаре након састанка с премијером Александром Вучићем.

„Суд и тужилаштво су под директним утицајем СДА и Бакира Изетбеговића. Очекујемо да суд буде независтан а не под утицајем Орића или Изетбеговића или британске и америчке амбасаде“, рекао је Додика.

Он је истакао да је РС спрема за дијалог за свима, али да је за њу од изузетног значаја да се консултује са Србијом.

Најавио је да ће са српским руководством још једном у септембру размотрити ситуацију у вези са референдумом.

Упитан да ли је то наговештај могућности одустајања од референдума, Додик каже да ако не буде напретка по питању захтева које има РС онда ће се ићи на референдум.

„Не одлучујемо ми више о референдуму. Ако не буде помака ми идемо на референдум и ми ћемо то добити. Али ми више о томе не одлучујемо, него други, и нека се не скривају иза тога“, рекао је он.

Упитан који је то временски рок у којем би могло да дође до одржавања референдума Додик је рекао да се ради о минимум два-три месеца, имајући у виду процедуру која мора бити испоштована.

Он је, међутим, додао да очекуеј да у том периоду договор буде постигнут.

Додик је рекао да ни Устав БиХ ни Дејтонски споразум не предвиђају да БиХ има суд и тужилаштво:

„Може да постоји суд и тужилаштво у ингеренцијама БиХ, али он не може бити усмерен само на један народ – Србе, нити да преузима случајеве из РС“, рекао је он, додавши да и међународни званичници признају да правосуђе није савршено.

„Шта је ту недемократски? Какво позивање на рат? Ми не позивамо на рат већ на демократско изјашнајвање“, поручио је Додик.

Он је нагласио да је високи представник у БиХ главни кривац за ситуацију по питању правосуђа и тужилаштва, а да је највећу штету нанео Педи Ешдаун.

ДОДИК: ОД СРБИЈЕ ОЧЕКУЈЕМО РАЗУМЕВАЊЕ И ПОСТОВАЊЕ ДЕЈТОНА
Додик је изјавио да од Србије не очекује ништа осим резумавања за Српску и подршке Дејтонског споразума.

Он је на конференцији за новинаре после сусрета са српским премијером Александром Вучићем у Београду, на питање шта ако се од Србије буде тражило да се дистанцира од референдума, казао да не одговара на спекулације.

„Никада Србија није ништа тражила од Републике Српске, није се мешала и поштује Дејтонски споразум. Не очекујем од Србије ништа друго осум разумевања и подршке Дејтонског споразума“, подвукао је Додик.

ВУЧИЋ НЕЋЕ НИКОГА КРИВИЧНО ГОНИТИ ЗБОГ НАПАДА У ПОТОЧАРИМА
Вучић је рекао да никога неће кривично гонити због напада на комеморацији у Меморијалном центру Поточари, јер верује да ће надлежни органи Србије, РС и БиХ обавити посао који им је прописан законом, те да ће починиоци одговарати.

„Не тражимо ни правну ни политичку освету“, поручио је Вучић на конференцији за штампу после разговора са председником РС Милорадом Додиком.

Он је нагласио да га не интересују никакве грађанске парнице ни захтеви за надокнаду грађанске штете.

„Као учесник догађаја у Поточарима некако када прође одређено време, мотате слике по глави, покушавате да сузбијете гнев због свега што се догодило и односа многих људи, чудних одговора које сам слушао у последње време, невероватних теорија, а све је било тако једноставно и очигледно за сваког ко је био тамо“, навео је Вучић.

ВУЧИЋ СПРЕМАН ДА РАЗГОВОРА С РАДНИЦИМА СТАКЛАРЕ
Вучић је поручио је данас радницима Српске фабрике стакла у Параћину да је спреман да разговара с њима, али да неће дозволити да тајкуни „трпају паре у џеп на рачун државе“.

Вучић је, одговарајући на питања новинара у Влади Србије, рекао да воли и поштује раднике те фабрике, да разуме њихове захтеве и жељу да сачувају посао, али да не разуме безобразлук менаџмента и власника.

„Власник је приватник. Ми му као Србија дајемо ваш новац, наш гас, нашу струју. Дужан нам је више од две милијарде као држави. Хоћемо да ЕПС и Србијагас буду профитабилни, терамо људе да плаћају струју и искључујемо их, а ти си тајкун, власник, правиш профит. Зарађујеш одлично, а хоћеш да опљачкаш Србију“, рекао је Вучић.

Како је објаснио Српска фабрика стакла ове године није платила ниједан рачун за струју у 2015.

„Је л’ знате да ниједан динар за струју нису платили ове године. Ниједну уплату немају у 2015. Шта хоћете од мене – државу или бандитску и разбојничку творевину. Ја у овом другом нећу да учествујем“, поручио је Вучић.

Он је рекао да су га погодили новински написи у којем се инсисира на томе да се дужници праве жртвама.

„Нигде нисам поменут у лошем контексту, али ме је погодило, јер је то парадигма наших неуспеха и неразумевања, живота у прошлости, преварама, опсенама, парадигма урушавање државе претходних 30 година“, рекао је премијер.

Вучић је нагласио да блокрање ауто-пута неће бити дозвољено.

„Објасните ми шта хоћете. Да опростимо некоме 20 милиона евра да би он био успешан и могао да буде богат и бахат, а ми сви будале. И ако се то не деси изаћи ће на ауто-пут. Е нећете изаћи на ауто-пут. Ја вам кажем да нећете“, поручио је Вучић.

 

Извор: Новости/Танјуг
Фото: Танјуг

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар