ОПУШТЕНО У БЕОГРАДУ: Вучић и Изетбеговић стигли да одиграју и партију шаха на Калемегдану!

  • Верујем да смо отворили нову страницу заједничке будућности, изјавио је српски премијер после састанка са члановима Председништва БиХ у Београду. Заједничка седница две владе у септембру

 

Vucic-Bakir-sah

Премијер Александар Вучић оценио је данас након разговора са члановима Председништва Босне и Херцеговине да је отворена нова страница заједничке будућности.
Он је, на конференцији за штампу истакао да је разговарано отворено и искрено, те да су такви разговори најбољи.

„Верујем да смо отворили нову страницу наше заједничке будућности“, истакао је Вучић.

Разоварало се о конкретним пројектима, економским темама, а, како је навео, постигнут је договор да се одржи заједничка седница две владе у септембру.

„Као Србија желимо најбоље могуће односе са БиХ“, нагласио је Вучић.

Премијер Александар Вучић након разговора с члановима Председништва БиХ о сарадњи у области инфраструктуре, енергетике, туризма и наменске индустрије изјавио је да постоји могућност да се она подигне на значајно виши ниво.

Вучић је на конференцији за медије после састанка рекао да би, када је реч о наменској индустрији, Србија и Босна и Херцеговина могле заједно да наступе на трећим тржиштима, што би значило више посла за грађане две земље и више новца за компаније.

БАКИР МИ НИЈЕ НЕПРИЈАТЕЉ
– Мој поглед је усмерен у будућност и захвалан сам Бакиру на томе…осећа и види да код мене нема никавог непријатељства, а ја њега свакако не сматрам ни лошим човеком ни непријатељем – напротив – рекао је Вучић.
„Мислим да смо успели да договоримо да радне групе наредних дана у Сарајеву и Београду раде на томе“, рекао је Вучић, додајући да би већ постојећа сарадња могла да се подитне на значајно виши ниво.

Када је реч о сарадњи у области енергетике, Вучић је рекао да је било речи о електро-мрежи између Бајине Баште, Вишеграда и Пљеваља у Црној Гори и додао да две земље могу да постигну добар напредак и када је реч о туризму.

„Мислим да можемо да привучемо туристе и направимо сличан визни, односно безвизни режим за туристе из различитих делова света, да их привлачимо понудама, да промовишемо екскурзије за одлазак ученика у БиХ и Србију, да обезбедимо заједничке подстицаје… Али то је сада на радним групама и ресорима да наставе да раде на томе“, рекао је Вучић.

ЧОВИЋ: ПРОШЛОСТ ИСТОРИЧАРИМА, А МИ ДА ГЛЕДАМО НАПРЕД

Председавјући Председништва БиХ Драган Човић поручио је данас у Београду да прошлост између Србије и БиХ треба оставити историчарима, а да представници власти треба да гледају напред и да сарадњу подигну на највиши могући ниво.

„Десет дана после Сребренице ми данас овде причамо о сасвим другим темама. Данашња посета је изузетно добар потез и хвала на позиву“, рекао је Човић на заједничкој конференцији за новинаре после разговора трочланог Председништва са премијером Србије Александром Вучићем.

Истичући да има пуно тога што људе у обе земље тера на размишљање о прошлости, коју свако тумачи на другачији начин, ипак има више онога што нас мотивише да гледамо напред.

Човић је посебно истакао значај Конференције о Западном Балкану 27. августа у Бечу, када, како је рекао, очекује снажан искорак.

После тога биће одржана заједничка седница Владе Србије и Савета министара, рекао је Човић, додавши да ће председник Србије бити позван да посети Сарајево у октобру.

„То је пут, другог нема“, додао је он.

Човић је такође рекао да ће снажно подржати заједничке пројекте које је најавио премијер Вучић.

Tan2015-7-22_122731830_0_620x0

ПОКЛОНИ
Вучић је након заједничког обраћања медијима уручио гостима поклон-корпе са српским производима. За чланове Председништва БиХ припремљени су домаћи производи – кафа, ракија, теглице са ајваром, џемом, вином. У једној од корпи није било алкохола, већ ртањски чај.
Према његовим речима, не треба поклањати пажњу заговорницима лоших односа већ оној „великој маси која жели другачију будућност“

НАЈБОЉИ ОДГОВОР – СТВАРАЊЕ ПОВЕРЕЊА

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да не постоји друга политика између Србије и Босне и Херцеговине осим политике најближих и најбољих могућих односа.

Одговарајући на питања новинара после састанка с члановима Председништва БиХ он је рекао да је ситуација у региону веома крхка и да је потребно много енергије како би се сачувала стабилност, али је нагласио да осим стварања већег поверења између Срба, Бошњака и Хрвата нема бољег одговора.

„Има много тога што треба да урадимо. Оно о чему смо разговарали су важне ствари. Причали смо о милијардама и стотинама милиона евра, о радним местима, о суштинском, истинском и искреном, лаганом стварању већег поверења између Срба, Бошњака и Хрвата“, рекао је Вучић.

Он је упитао „шта друго преостаје, да ли би Србија требало да нападне Босну или Босна Србију и Републику Српску“.

„Шта је смисао у томе? Шта ће то добро да донесе? Кад и једни и други схвате да не постоји друга политика осим најближих и најбољих могућих односа, онда ћемо бити на добром путу. Ако брутално рационално поставите ствари, онда нема бољег питања од тога, нити другачијег одговора од онога који ми данас овде дајемо“, закључио је Вучић.

ИЗЕТБЕГОВИЋ: ОСУДА ЗЛОЧИНА БЕЗ ОБЗИРА НАД КИМ СУ ПОЧИЊЕНИ

Бошњачки члан Председништва Босне и Херцеговине (БиХ) Бакир Изетбеговић истакао је данас у Београду да сваки ратни злочин, без обзира над ким је почињем, остаје ратни злочин.

Он је на конференцији за медије после сусрета чланова Председништва БиХ са премијером Александром Вучићем нагласио да је небитно да ли се десио злочин у Сребреници више од 8.000 пута или осам пута на неком другом месту, и да ће сваком починиоцу бити суђено.

Подсетивши да је Сарајево претрпело ужас у рату, те да је сваки трећи Сарајлија погођен и рањен, а сваки десети погинуо, он је навео да је Сарајево ипак имало снаге да заустави злочин над Србима.

„То што је у Сарајеву заустављено што су радили неки побуњени команданти над Србима доказ је да нисмо страна која је систематски охрабривала злочин“, подвукао је Изетбеговић.

На питање какву поруку шаље правосуђе БиХ када оптуженог за напад на Вучића у Поточарима пусти убрзо након што је и ухапшен, или ослободи Насера Орића одмах пошто је изручен Сарајеву, Изетбеговић је рекао: „Процес протов Орића ће бити настављен. Треба веровати правосуђу.“

 

ИВАНИЋ: СРБИМА У ИНТЕРЕСУ СТАБИЛНА БИХ

Српски члан Председништва БиХ Младен Иванић каже да је у интересу босанских Срба да у стабилним условима условима заједно са друга два народа иду путем ка ЕУ.

Он је одговарајући на питање новинара у вези с недавним оптужбама које је председник РС Милорад Додик против њега изнео у Београду, тврдећи да води издајничку политику која није у складу са српским ентитетом, изјавио да српску престоницу не види као место где Срби из РС треба да воде политичку битку.

Иванић је нагласио да је његова политика да као члан Председништва заступа интересе српског народа, али да та политика не укључује потребу да сваки дан буде у сукобу.

„У интересу је Срба да у стабилним смиреним условима заједно с друга два народа идемо ка ЕУ. Ми смо суштинске ствари у БиХ мање више дефинисали. Стабилна БиХ, у којој је РС саставни део, у интересу је српског народа и томе ћу посветити свој мандат“, нагласио је он.

 

ЖЕЛИМ ДА ОСЕТИМ РЕАКЦИЈУ БЕОГРАЂАНА

Бакир Изетбеговић рекао је данас да не може бити развоја и стабилности региона без процеса помирења и додао да је инсистирао на томе да данашњи састанак буде у Београду и да се прошета градом како би осетио реакцију грађана.

„Ја сам тражио да састанак не буде у Карађорђеву већ у Београду, хтео сам да се изложим томе, да видим реакцију Београђана на моје присуство у овом граду“, рекао је Изетбеговић на питање шта очекује од шетње по главном граду Србије.

 

Извор: Новости.рс
Фото: Танјуг

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар