Воја Брајовић и Ана Софреновић награђени Златним платаном (ФОТО)

  • Уручивањем награде “Златни платан”за изузетан допринос евромедитеранском филму глумцима Воји Брајовићу и Ани Софреновић, у Требињу је почео осми “Требиње филм фестивал”.

Воја Брајовић је рекао да награде увијек пријају, јер су најбоља плата сваком умјетнику, пошто тако зна да није нешто узалуд радио.

„Посебно ми је драго што сам у Требињу на филмском фестивалу у овој свјетској пандемији и спречавању слобода свих врста. Драго ми је да смо ту, да знамо да можемо бити заједно и изборити се са свим проблемима што нас тиште“, поручио је овогодишњи лауреат.

Ана Софреновић признаје да је први пут у Требињу, граду који јој је увијек, како каже, био мјесто према мору.

„Пресећна сам и што је ово један од ријетких фестивала који је успио да се одржи у овој ситуацији. Много је страха, људи су у посебном стању и драго ми да имају жељу да виде нас глумце, да се овакве ствари дешавају и да покушамо чувати нормалан живот што боље можемо“, истакла је она.

Свечаном уручењу награда овогодишњим лауреатима присуствовала је и Требињка Наташа Нинковић.

„Јако сам узбуђена, прво лично јер сам на бини послије шест мјесеци, а друго јер сам поносна на своје Требиње, које је омогућило да се, и поред актуелне ситуације, одржи овакав фестивал“, истакла је она, отварајући осмо издање “Требиње филм фестивала”.

Глумица је поручила да филм не може да промијени слику стварности, која тренутно није баш лијепа, али може да напуни душу и срце, да човјека учини бољим у пустоши и јаловости коју живимо.

„Сачувајте културу и умјетност, филм, љепоту и доброту у вама, не подразумјевајте је, него се борите за њу, јер ће вам она то вишеструко вратити“, истакла је она.

Глумице Милица Михајловић и Наташа Нинковић

Замјеница градоначелника Требиња Слађана Скочајић је подсјетила да се Град Требиње није одрекао свог културног љета, већ га је само одгодио због вируса корона.

„Све ћемо надокнадити и надам се да ће наредне године културно љето засијати посебним сјајем. Награда ‘Златни платан’ већ годинама путује од нас до наше Србије и нашег филмског платна. Кажем нашег јер је и овај град изњедрио неке младе глумце који ће једног дана добити овакву награду“, истакла је она.

Умјетнички директор требињског фестивала медитеранског и европског филма Пеђа Милојевић је поручио да је и ово вече посвећено Небојши Глоговцу, јер су у Требињу његове колеге и његови Требињци.

У музичком дијелу свечаности отварања фестивала наступила је Тања Јовићевић.

До 12. августа у оквиру “Требиње филм фестивала” биће приказано 20 филмова, а због пандемије вируса корона пројекције су на три локације.

Д.Ч. / РАДИО ТРЕБИЊЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар