ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ: Не могу да се отмем утиску да је митрополит Амфилохије ВАСКРСАО! (ВИДЕО)

  • Владика Григорије обратио се окупљенима за трпезом која је организована у спомен митрополита Амфилохија ријечима да је још прије тридесет година пожелио да му духовник буде Амфилохије, јер је то била жеља сваког младића који је постојао на тлу Српске православне цркве.

    PRINTSCREEN www.nova.rs

“Кад сам дошао код Амфилохија, он ми је рекао: ‘Ајде ти код Атанасија, биће ти боље’. Мислио сам како немам среће, а онда ме је Атанасије цијелог живота упућивао на Амфилохија”, рекао је владика Григорије наглашавајући доживотно пријатељство двојице великих духовника .

– На Богословском факултету у Београду, Амфилохије је био онај учитељ који несебично открива свијет теологије, тумачећи нам аутентично не само учење о Богу, већ и сам живот и све оно од чега је сачињен. Својом појавом, изузетно широким образовањем, животном енергијом, непоколебљивом и живом вером у Христа Бога, а понајвише својим безграничним човјекољубљем, од првих дана се уз свог најбољег пријатеља Атанасија наметнуо као наш учитељ и путеводитељ. Онај коме се безусловно вјерује, онај за којим се иде и то се иде без задршке. Куд он иде, ми идемо за њим, с пуним повјерењем. Али оно што је најчудесније и најдивније, он то никада од нас није тражио. Идемо за њим са повјерењем и љубављу, и то чак најтежим стазама. Такав неприкосновени ауторитет потоњег цетињског архипастира, изњедрен је из његове духовне и душевне ширине, којом је умио да пригрли и разумије свако људско биће, без обзира на природу његовог посрнућа или на тежину пада. Какви год да смо, пред њим сви смо били једнаки, у његовој љубави и сверазумијевању које нам је пружао, дозвољавајући нам свима подједнако да неспутано узрастамо уз његову доброту и стрпљење. Такав је био Амфилохије као учитељ – рекао је владика Григорије.

Он је истакао како је Амфилохије у Црној Гори родио своје духовне синове који “захваљујући његовој надљудској борби могу сада полако да управљају бродом кроз мирно море”.

Подсетио је и да ће Митрополија ускоро добити новог митрополита, али да он неће бити као Амфилохије.

– Треба да схватимо да нећемо моћи у Сабору да имамо другог митрополита. Нећемо моћи да имамо другог Амфилохија, јер он не постоји. И у том смислу можда је данас најбоља порука да се од њега научимо ономе чиме је он живео а то је љубав и праштање. Незлопамћење – рекао је владика.

Он је истакао како данас у Црној Гори многе душе плачу и да не може да се отме утиску да је Амфилохије васкрсао.

-Не постоји ниједан човек кога сам срео на земљи коме можете рећи све у очи, све што вам се не свиђа, све против њега и на њега и да онда очекујете да вам каже ‘добро ти мени рече човјече ову ријеч’. И да вас загрли и да вас помилује по глави, а не да вам о глави ради. То је Амфилохије. Зато је данас васкрс. Христос васкрсе – закључио је владика Григорије.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар