ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ НА ХРУПЈЕЛИМА: Неколико кафанџија би да Требиње претворе у Шабачки вашар! (ВИДЕО)

  • Епископ захумско херцеговачки и приморски Григорије критиковао је јутрос у храму Светога Архангела Гаврила у Хрупјелима пуштање гласне музике по требињским угоститељским објектима до касно у ноћ, јер, како каже, не смијемо дозволити да неколико кафанџија град претворе у Шабачки вашар.

Подсјетивши да у граду живе и стари и болесни, да су и нека дјеца болесна, али да је и оним здравим потребан сан, владика је прецизирао да се синоћ, у 1 сат иза поноћи, у граду помијешало десет музика из угоститељских објеката који су пуштали „неку луђачку музику“, што је и њему самом, уморном и исцрпљеном, јако сметало.

„Ја сам јуче ујутру рано морао да идем у Горње Храсно, па сам поподне морао да идем у Билећу, па сам дошао касно кући и требао да се одморим за ову службу, али до 2 сата нисам могао да заспим од неке лудачке музике, мијешало се десет неких музика исто као да смо се у лудницу претворили“, рекао је владика Григорије.

хрупјела

Апеловао је да се неки ред ипак мора знати, јер је ово град културе и, како каже, „хоћемо да будемо и јесмо град култа“.

„Ово гдје се данас налазимо – то је култ око кога се све врти и око кога се све изграђује у овим Хрупјелама. Зато смо и подигли ову цркву, да нас учи да поштујемо један другога, а онај ко хоће да слуша гласну музику нека је слуша, а нека на то не ћера друге који су уморни, болесни, мали, који сутра имају посла“, нагласио је владика Григорије.

Превенствено апелујући да се има поштовања за сан и одмор дјеце и болесних, владика је нагласио да је увијек потребно себе стављати иза онога другога и да онога другога стављамо испред себе јер је он наш живот, он је наша радост, он је наш брат, наша сестра.

„И због тога смо данас пресрећни што смо овдје на овој кули у Хрупјелама која се претворила у кулу – не царску, не спахијску, не беговску, него у кулу Христову и архангелску“, додао је владика Григорије, присјетивши се како се годинама црква изграђивала, како се и данас на њој ради, а хрупјелски домаћини су од скромне свечаности током година данас направили красну богоугодну свечаност и она ће свако године бити све љепша.

Потврдио је то и предсједник Црквеног одбора Хрупјела Јовица Влатковић истакавши да „ово мјесто и постоји захваљујући благослову нашег владике и захваљујући његовој помоћи“.

„Дошло је вријеме да сви станемо пред своје огледало вјере и да познамо Бога у нама, да славимо Исуса Христа и данашњег Архангела Гаврила“, додао је он.

Служби у цркви у Хрупјелима присуствовала је и позната српска списатељица Исидора Бјелица, која, како каже, сваки свој одлазак на море искористи и за посјету Требињу и Херцеговини, одакле су њени корјени, а долазак у Требиње искористи и за посјету његовим храмовима…

САРАНСАК
ВИДЕО: ЕПАРХИЈА ЗХИП

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар