ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ: Пола милиона вјерника гарантује да СПЦ у Њемачкој има несумњиву будућност! (ВИДЕО)

  • Владика дизелдорфско њемачки Григорије дао је интервју за ТВ Храм у коме је рекао да је тешко утврдити прецизан број вјерника на простору Епархије за коју је надлежан, али према расположивим подацима процјењује се да је број вјерника СПЦ већи од пола милиона.

– Оно што је са једне стране (за матицу) тужно, а за нас овдје добро, је да се број вјерника СПЦ сваким даном повећава – рекао је владика Григорије.

Он је објаснио да је Диселдорф изабрао за сједиште, јер је то главни град Сјеверне Рајне-Вестфалије. Ријеч је о најнасељенијој њемачкој области (од укупно 16) у којој живи 18 милиона становника, од чега је више од 200.000 православних вјерника.

– Наша емиграција се током током шездесетих и седамдесетих година досељавала у градове из ове области који су били велики индустријски центри као што су Дизелдорф, Келн, Дортмунд, Дуизбург, Есен…Генерација њихове дјеце данас је носилац црквеног живота СПЦ у Њемачкој, а међу њима имамо и свештенике – рекао је епископ Григорије.

ПОЛА ВИЈЕКА ЊЕМАЧКЕ ЕПАРХИЈЕ

Он је истакао да је за вјернике његове епархије ова година изузетно значајна због два јубилеја. Поред јубилеја која слави читава СПЦ, а то је 800 година аутокефалности, вјерници у Њемачкој славе 50 година од оснивања ове епархије, која је у претходном периоду била изложена бројним искушењима.

– Изазови у претходном периоду највише су се огледали у идеолошким разликама. Сада је пред нама период у коме се наша Епархија треба успоставити на најбољи правни начин и стећи тзв. “право јавности”. На руку нам иде и чињеница да су управо у овој области најповољнији законски прописи – рекао је владика Григорије и као посебну погодност нагласио чињеницу да велики број вјерника СПЦ посједује њемачке пасоше.

ДА БИ ИМАЛИ СТАТУС ВЈЕРСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ МОРАМО ДА ИСПУНИМО ПРАВНЕ УСЛОВЕ

– Управо та чињеница гарантује да ће СПЦ у Њемачкој имати несумњиву будућност – истакао је владика Григорије. Он је појаснио да у правни заступници даноноћно раде на томе да се поштујући све законске оквире СПЦ у Њемачкој од садашњег статуса удружења грађана добије статус вјерске заједнице.

– Не постоје никакви политички преговори, већ је неопходно да испунимо правну регулативу. Један од главних предуслова је да финансије наше Епархије буду потпуно јасно дефинисане и транспарентне – рекао је владика Григорије и додао да је то принцип који је добар и за вјернике који хоће да дају прилог, али који са правом желе да знају коме су и зашто дали новац.
Владика је навео и занимљива запажања која је имао приликом сусрета са младим вјерницима.

ЉУДИ МОРАЈУ ДА ЗНАЈУ КОМЕ И ЗАШТО ДАЈУ ПРИЛОГ

– Био сам запањен озбиљношћу њихових питања која су се дотицала тема као што су еутаназија или живот након смрти. Међутим, било је и питања везаних за новац који се прилаже на икону или како они кажу “постер” – рекао је владика Григорије. Он сматра да у времену у коме се платни промет обавља искључиво путем платних картица црква мора прилагодити.

– То је процес који тражи да будемо озбиљнији и одговорнији у много чему. Најважније је да сачувамо оно што је суштинско, а то је да се молимо Богу, да покушавамо да будемо отворени за Духа Светога као што је био Свети Сава. Ако имамо Духа Светога у себи нећемо имати проблем да се снађемо у било којој новој ситуацији – поручује владика Григорије.

НЕ МОЖЕ ЈЕЗИК БИТИ ВАЖНИЈИ ОД ВЈЕРЕ

Одлуку да се на простору Епархије служи на српском и њемачком језику владика Григорије је донио видјевши да већина дјеце не зна српски језик.

– Вјера и хришћанство су много веће од теме језика који не смије да буде препрека да млади не буду на литургији. Ако млади науче да се моле Богу, они ће и да науче српски језик – рекао је владика Григорије који се осврнуо и на едукативни часопис који са својим сарадницима припрема за младе нараштаје у својој епархији.

– Да би га приближили дјеци и часопис је двојезичан. Опрезно уређујемо тај часопис у коме се трудимо да осим хришћанства на мудар начин ширимо српство. Тако смо у Божићном броју поред приче о Христу приредили и причу о Краљу Петру, а у новом броју причу о Светом Сави и Светом Симеону – рекао је владика Григорије. Он сматра да би Свети Сава у данашњем времену био отворен за све што га окружује.

КРИЗА НИЈЕ САМО ЕТИЧКА, ВЕЋ И ЕСТЕТСКА

– Ако је Свети Сава прије 800 година био спреман да учи грчки језик онда ми морамо да учимо језик земље у којој проповједамо Јеванђеље. Ако је Свети Сава гледао друге културе и од њих узимао оно најбоље за свој народ, онда би то сигурно чинио и данас. Он би сигурно и данас био храбар и одлучан и сигурно не би био корумпиран- рекао је владика Григорије и истакао да је веома важан и однос Светог Саве према држави.

– Он не само да је волио државу, он је њу и направио показавши људима како она треба да изгледа правно, културно и цивилизацијски. Међутим, ако држава није у складу са оним што Свети Сава мисли, односно са оним што је тачно поштено и морално, онда се он успротиви – рекао је владика Григорије.

Он је за крај разговора поручио да хришћанство подразумјева начин понашања и подсјетио на период смушености нашег народа у коме су се људи понашали “наопако” што је довело до етичке и естетке кризе која по његовим ријечима најбоље описује стање у коме се налазимо.

 

АУТОР: Никола Станковић / ТВ ХРАМ

Текст приредила и опремила редакција СХ

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Zeljko Skocajic Reply

    On nije Vladika, je je biskup. Ekumenizmom i podanistvom Hrvatima I katolickoj crkvi u Dubrovniku, iznevjerio je sva ocekivanja Srba mucenika, vecinom Hercegovaca iz toga nekada srpskog grada. Neka ga sto dalje od Hercegovine.

Оставите коментар