ВЛАДИКА ГРИГОРИЈЕ: Остатак живота живјећу за Требиње

  • Требиње је у посљедњих годину и по дана доживјело велики преображај, који је значајан не само за овај град и његове становнике, већ и за цијелу Херцеговину и Републику Српску, поручио је градоначелник Требиња Лука Петровић на данашњој свечаној сједници Скупштине града поводом крсне славе Требиња и његовог Саборног храма – Светог преображења Господњег.


Он је истакао да је ова градска власт осмислила 31 програм помоћи породици и 52 конкретне инвестиције, које су реализоване или чија је реализација у току.

„Процијенили смо да само радом можемо да направимо боље резултате и да нас само рад може одржати, јер ће на основу њега остати ђела као завјештање будућим генерацијама“, истакао је Петровић, напомињући да му је владика Григорије на Петровдан ове године завјештао двије ствари – да сачувају цркву и народ и дјецу којој треба створити чврсте темеље за њихову срећнију будућност.

Петровић је истакао да је оно што је најважније што је урађено у протеклом периоду – шанса која је дата онима који хоће да раде, наводећи да су сви социјални програми донесени у циљу стабилизације породице, што ће допринијети да и дјеца одрастају у здравој средини.

Он је навео да је градска власт ушла у све породице слабог имовинског стања и оне које нису имале редовне приходе, додајући да се програми реализују по утврђеним критеријумима, а не по томе ко је коме ближи и дражи.

Градоначелник Требиња је нагласио да је владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије, који ускоро преузима мјесто епископа у Њемачкој, значајно допринио развоју Требиња и Херцеговине, те да нам црква буде са саборно мјесто, а да пријатељи и инвеститори радо долазе у овај град.

„Драго нам је што смо успјели да у овом граду постигнемо мир и јединство и надам се да ће и друге локалне заједнице у Републици Српској слиједити наш примјер. На овај начин не мислим да нема опозиције, већ да стварамо јединство око обичног човјека, које морамо да његујемо и чувамо“, казао је Петровић.

Он је додао да само јединство и слога могу да допринесу даљем развоју и просперитету Требиња.

Епископ захумско–херцеговачки и приморски Григогије је рекао да је код нашег народа човјек који одлази увијек добар.

„Поготово је код нас неко добар кад умре. То је добра страна нашег народа, међутим – било би добро да тако гледамо једни друге и прије одласка и прије умирања. Мислим да не могу умријети за Требиње, јер је оно мој град у коме сам провео највећи дио живота. Остатак живота ћу живјети за Требиње и шта год будем радио – радићу за овај град“, истакао је владика Григорије.

Он је додао да је изабрао Дизелдорф као град у коме ће убудуће живјети јер има ријеку, стари град, историју, културу, јер је град пјесника, као што је Требиње град Јована Дучића.

Он се присјетио и првог обиљежавања Преображења у Требињу 1992. године, када је, како је рекао, све почело са дјецом.

„Важан тренутак је био и долазак патријарха Павла у Требиње у тим годинама, као и 1996. година када су у Требиње стигле мошти Светог Василија, што је био пресудан тренутак за овај град у погледу духа и вјере. Четири године потом направили смо Херцеговачку Грачаницу и пренијели највећег Требињца Јована Дучића у његову родну земљу. Чини ми се да је од тог тренутка почело све да се обнавља“, истакао је епископ захумско –херцеговачки.

Он је додао да је кроз то тешко вријеме за наш народ схватио да је јако важно отворити се према другим људима и мјестима, према Херцег Новом, Мостару и Дубровнику, а не само према Београду и Бањалуци.

„Kо год је једном дошао у Требињу, он је осјетио не само природно него и благо овдашњих људи, поштовање према другом човјеку. То је оно што не смијемо изгубити. Поштовање другог човјека је увијек поштовање Бога“, истакао је владика Григорије.

Епископ захумско-херцеговачки је позвао на јединство које подразумијева љубав изнад разлика.

„Поштујмо свакога, па чак и онога који нас не поштује, јер је то једини пут да побиједимо свађе, подјеле, размирице, ружење. Свако онај ко другога поштује не слави само другог човјека, него и себе и Бога“, рекао је он.

Владика Григорије је навео да је дошло до преображења у Требињу, али да преображавању нема краја, јер свака стагнација може се претворити у пропадање.

„Зато је важно да се преображавамо из корака у корак, из сусрета у сусрет и схватимо да имајући поштовање према другом, према природи, Богу имамо поштовање према себи. Нема на свијету блага које човјек може замијенити за једну лијепу ријеч“, истакао је епископ захумско-херцеговачки Григорије.

На свечаној сједници, међу многобројним гостима, били су и владика Григорије, конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, директор Београда на води Александар Трифуновић, шеф Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије Бањалука са сједиштем у Требињу конзул Радослав Илић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву Стево Пашалић, требињски дон Иво Шутало, те бројне делегације градова из Републике Српске и региона.

ИЗВОР: СРНА/ РАДИО ТРЕБИЊЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Чувајте себе Reply

    Чувајте ћирилицу, онда вас штити од отуђења и нежељених промена!
    Тамо где је ћирилица, недобронамерни туђинци се неће осећати као код куће. Тамо где је латиница, преузеће с временом примат и отуђити домаће.
    Ћирилица је граница до које су православни Срби!

Оставите коментар