Аплаузи на премијери: Нушић на шабачки и требињски начин

  • Представа „Нушићев оптималан број“, рађена у копродукцији Градског позоришта Требиње и Културне сцене „Мале ствари“ са сценом „Маска“ из Шабца, вечерас је на сцени Културног центра премијерно изведена пред требињском публиком.

nusic
Аутор текста и редитељ је Иван Томашевић из шабачке Сцене „Маска“, који у представи глуми комедиографа Бранислава Нушића, док различите ликове Нушићевих комедија тумаче Анета Томашевић из Шапца и требињски глумац Жељко Милошевић.
Томашевић је рекао да је комедија „нашег времена, карактера и нарави“ у духу Нушића својеврсни омаж највећем српском комедиографу, а у сусрет годишњици његовог рођења, те да је реализација представе почела још прошле године у Шапцу, да би завршене сцене и пробе пред премијеру биле постављене и одржане у Требињу.

„Нисмо хтјели да узмемо ниједан Нушићев комад, већ смо дошли на идеју да направимо нови текст. Кренувши од претпоставке да сваки умјетник преиспитује своја дјела, створили смо околности у којима се Нушић, опсједнут својим ликовима који долазе са различитим захтјевима код њега по помоћ, бори са новонасталом ситуацијом. Настојали смо да нушићевским језиком, дакле комедијом, укажемо на положај умјетности и умјетника данас“, рекао је Томашевић о овом шабачко-требињском остварењу, које је на вечерашњој премијери задовољна требињска публика наградила аплузима.

Извор: Радио Требиње / Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар