ВЈЕРНИ ИСТИНИ И СЛОБОДИ: Шест година портала Слободна Херцеговина

  • У години великих датума и јубилеја за Слободну Херцеговину посебно важан празник је Преображење Господње.

Наиме, баш тог дана прије шест година у Требињу је рођен и основан портал Слободна Херцеговина. Првобитно је замишљено да Слободна Херцеговина буде штампани медиј који би на простору од Дрине и Сутјеске, па све до Неретве требало да недељно информише њене грађане и Херцеговце у региону о свим најзначајнијим дешавањима на том простору.

Након вишемјесечног труда, тапшања по раменима и бројних лажних обећања од те идеје се, на жалост, одустало. Посљедњи разговор на ту тему обављен је у Требињу и то баш на Преображење 2013. године.

У жељи да добра идеја не буде улудо потрошена оснивач је донио једину разумну одлуку, а то је да Слободна Херцеговина буде портал који ће се у највећој мјери бавити Херцеговцима у Србији, али и помно пратити дешавања у завичају. Тако је рођен портал који до дана данашњег функционише по принципу стопостотне завичајне љубави и ентузијазма.

За Херцеговину и Херцеговце се често каже да имају онолико менталитета колико и надморских висина. Зато данас шест година од оснивања портала Слободна Херцеговина са поносом можемо рећи да су Херцеговци у Србији јединственији него икад.

Окупљени у 18 завичајних удружења Херцеговци у Србији се држе заједно и труде да заједничким дјеловањем препознају и подрже све оне акције које су од општег националног значаја.

Никад не заборављајући своје коријене Херцеговци у Србији су у највећој мјери успјели да игноришу ускогруде и ситне интересе не желећи учествовати у српским диобама, било да је ријеч о идеолошким, партијским или социјалним подјелама.

Дубоко уважавајући демократску вољу народа Херцеговине Слободна Херцеговина је увијек гајила политику промоције оног најбољег што Херцеговина нуди. Исто тако, упућиване су веома јасне критике, када је било очигледно да се непотребно вуку штетни потези, који можда неком појединцу доносе ситан ћар, али дугорочно наносе немјерљиву штету новим генерацијама херцеговачких Срба.

Српска Херцеговина увијек се ослањала на братску љубав мајке Србије, док се сваки Херцеговац у матици максимално трудио да на најбољи начин презентује камен својих предака.

Шести рођендан Слободне Херцеговине обиљежавамо радно и скромно, веома поносни што су у току посљедње припреме за оснивање Савеза удружења Срба Херцеговаца у Србији. Биће то организација која ће институционално повезати све Херцеговце у Србији, а Слободна Херцеговина ће бити дио тог величанственог моста.

СХ је посебно поносна што се број сарадника стално шири и што не постоји Херцеговац који бар није чуо за постојање овог портала. Уз обећање да ћемо и даље остати вјерни истини, слободни и своји – свим нашим читаоцима желимо срећан празник Преображења Господњег.

Редакција СХ

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар