ВАСКРС У МОСТАРУ – Владика Димитрије: С Васкрсом треба да изаберемо да кренемо у нови живот (ФОТО)

  • Владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије служио је јутрење и васкршњу литургију у Цркви рођења Пресвете Богородице у Мостару уз саслужење мостарског свештенства.

Владика је у бесједи поручио да требамо да отворимо своја срца. ”Христова жртва и Христова љубав је све испунила, од Ада у који се спустио на Велику суботу, био је на земљи с нама и дао нам Јеванђеље, до његовог вазнесења и васкрсења. Све је испуњено љубави Христовом само треба да му се обратимо и да препознамо ту свјетлост – да очима нашег ума угледамо свјетлост Христову, да љубављу нашег срца препознамо живот и да се отргнемо од смрти, да нашом душом изаберемо добро и да се отргнемо од зла које нема силу над нама ако вјерујемо у Христа”, казао је владика Димитрије.

Он је нагласио да с Васкрсом треба да изаберемо да кренемо у нови живот. ”Као што је Христос устао из мртвих и ми да кренемо у нови живот. У хришћанском животу нема ништа аутоматски, нема ништа магијски. На једној страни је човјек, његово срце и његова слобода, а на другој страни васкрсли Христос који даје благодат ономе који хоће и који се труди. Христос Васкрсе”, поручио је вјерницима владика захумско-херцеговачки.

Мостарски свештеник Душко Којић казао је да након сваког страдања дође васкрсење.

”У овој седмици страдања прије Васкрса научили смо да је добро и страдати, да је Господ страдао за нас, на крсту био и тек послије страдања васкрснуо. У овој пандемији добро смо се научили том страдању. Нада, се да смо се у овом времену научили да поштујемо здравствене раднике који за нас страдају и све људе”, навео је Којић.

Након литургије подијељена су васкрсна јаја вјерницима који су уз традиционални поздрав ”Хрисос васкрсе, ваистину васкрсе” једни другима честитали Васкрс са жељом да се што прије изађе из пандемије и да се за празнике окупљају и друже у већем броју.

Замјеник предсједника Градског вијећа Мостар Велибор Миливојевић који је присуствовао литургији честитао је Васкрс православним вјерницима Мостара. ”Данашњи дан и васкрсење живота требало би да нас упути на то да отворимо своја срца и да васкрсне свако довро, те да васксавајући добро у нама доведемо до тога да овај свијет буде боље мјесто за живот”, казао је Миливојевић.

Васкрсне литургије служене су јутрос и у манастиру Житомислићу, Цркви Вазнесења Господњег у Бијелом пољу и Цркви Светог Василија Острошког у Благају.

ТОП ПОРТАЛ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар