ВЛАДИКА ДИМИТРИЈЕ СЛУЖИО НА ТРОЈИЧИНДАН У МОСТАРУ (ФОТО/ВИДЕО)

  • Звона Саборне цркве Свете Тројице пробудила су данас Мостар. Саборна црква која се још увијек обнавља прославила је своју славу Тројчиндан. На стотине вјерника јутрос се слило у Бјелушине да заједно са Саборним храмом слави његово уздизање над градом и љепоту која га поново краси.

Свету архијерејску литургију служио је владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије уз саслужење свештенства из Мостара и осталих херцеговачких општина.

Владика захумско -херцеговачки и приморски честитајући Мостарцима славу поручио је да воле људе око себе и пазе једни на друге.

„Данас је слава овога храма и слава овога града. Слава у част нашега Бога и Пресвете Тројице. Човјек је душа, тијело и Дух свети. Бог нашем животу није нешто придодано није нешто што нам је наметнуто. Бог и благодат његова и љубав и милост његова је саставни дио људскога бића. Зато смо се и молили заједно сви да Бог благодаћу својом испуни читав свијет. Да опосредује наш однос према читавој творевини Божијој, да опосредује наш однос према нашим ближњим. Да увијек Христа ставимо у све наше односе и да не улазимо ријечју нигдје ако та ријеч није опосредована Христом…Да пазимо једни друге. Молимо се да Бог упосредује наш однос према самоме себи и да видимо гдје гријешимо и да се исправљамо. Да будемо истински људи Божји. Благодат Светога Духа је оно за што смо створени и за што је Бог намијенио за нас када нас је стварао “, рекао је владика Димитрије.

На служби је обављено и крштење једног дјетета што је посебна радост за српску заједницу у Мостару која се уздиже и увеличава.

Парох мостарски Радивоје Круљ који је од почетка обнове уз Сабори храм у Мостару и који је испратио сваки његов камен нагласио је да „ово што ми имамо нема нико“.

Подсјетио је и да су 2008. Душан и Томислав Бајевић били кумови славе цркве и да су и данас ту, што је важно јер показује да се једни на друге можемо ослонити.

„Даће Бог да свака суза и свака молитва и сваки камен ако буде тако уграђен онда ће бити заиста ова црква и овај град тврђава“, рекао је Круљ.

Уз велики број вјерника на слави Саборне цркве били су присутни и конзулица Републике Србије у Мостару Марија Бакоч, генерални директор Електропривреде РС Лука Петровић, начелник Општин Источни Мостар Божо Сјеран,замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић, вијећници Владимир Чабрило и Наташа Јекић, те бројни други.

Након литургије дружење је настављено испред старе цркве у Бјелушинама, гдје ће бити одржан и турнир у стоном тенису.

ТОП ПОРТАЛ

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар