ЕВО ДА ЗНАТЕ ШТА ТРЕБА ДА БРАНИТЕ…И зашто не треба да ћутите!

  • Чињеница је да скоро нико није прочитао овај ЗАКОН О СЛОБОДИ ВЕРОИСПОВЕСТИ, иако ће он умногоме утицати на све нас. Идемо на један по један Члан овог Закона:

Члан 4: „…Прије именовања највиших вјерских великодостојника вјерска заједница о томе на повјерљив начин обавјештава Владу Црне Горе“ – вјерске заједнице ће морати да обавјештавају Владу Црне Горе о именовању својих вјерских великодостојника. То је наравно кршење свих могућих закона из те области. Чак и трафике имају већу аутономију јер не морају да обавјештавају Владу о својим запосленима.

Члан 6: „Добра која представљају културну баштину Црне Горе не могу се отуђити или изнијети из државе без сагласности Владе Црне Горе“ – државни органи ће моћи да прогласе „државном културном баштином“ сву имовину верских заједница, па ће рецимо бити немогуће померати Мошти Св. Василија а да то не дозволе државни органи.

Члан 7: „Забрањена је злоупотреба вјерских осјећаја у политичке сврхе“ – државни органи ће моћи да казне са 20.000 Еур вјерске заједнице ако та заједница буде упућивала на неке неправде. Једноставно ће то прогласити „мијешањем у политички живот“, што је ДПС до сада већ радио. Тиме би верске заједнице имале мање права од новинара, медија, НВО организација, …исл.

Члан 11: „Сједиште вјерске заједнице која је регистрована и дјелује у Црној Гори МОРА бити у Црној Гори“ – то значи да не постоји више ни Римокатоличка Црква, ни Исламска заједница, ни Српска православна Црква! Једноставно, центри тих заједница су изван Црне Горе. Самим тим, Влада Црне Горе уводи правни преседан на глобалном нивоу, нешто незапамћено у новијој историји! Можете ли да замислите назив Црногорска римокатоличка Црква или Црногорска регистрована православна Црква? (ову другу већ имамо)

Члан 15; „Вјерска заједница може да се региструје ако има најмање 50 вјерника“ – то значи да ће Српска православна Црква бити изједначена са НВО организацијама. Скупите 50 познаника и оснујете вјерску заједницу која ће имати ИСТА права као неко ко траје већ 800 година! Срамно…

Члан 16: „Назив вјерске заједнице не смије садржати назив неке друге државе и њена обиљежја“ – то значи да ће Српска православна Црква морати да избрише ово „српска“ из свих својих докумената. Неки од тих докумената су старији од државе Црне Горе (формално-правно је Црна Гора први Устав донијела 1905. године). Такође, Римокатоличка Црква ће морати да брише све називе и документа која слове на „Римокатоличка“ јер је то назив друге државе.

Члан 21: „Државни орган дужан је да без одлагања код надлежног Суда иницира поступак за забрану дјеловања вјерске заједнице“ – држава ће имати право да УКИНЕ Српску православну Цркву, ако одлучи да је то у њеном интересу. Најопаснији члан овог Закона. Да су овај Закон имали 1991. године Исламска заједница сад не би постојала.

Члан 24: „…имовина вјерске заједнице постаје државна имовина“ – долазимо до суштине овог Закона! Кад ДПС одлучи да укине Српску православну Цркву, или друге верске заједнице које посједују имовину, моћи ће да располаже њиховом имовином. Оно што су генерације и генерације верника остављале својој Цркви и верским заједницама послужиће ДПС-у за отплате дугова, за гаранције на кредите њиховим кумовима, пријатељима и браћи. А може послужити и као гаранција за кредит који смо узели за пут Бар – Бољари. Схватате ли суштину Закона? Морамо ли да објашњавамо?

Члан 33: „Изградња, адаптација и и реконструкција вјерских објеката може се изводити само уз надзор надлежног органа државне управе“ – то значи да ће требати одобрење да се изгради Манастир или Црква, да се окречи или постави звоно. Све то ће надзирати државни органи и убирати „плодове“ те изградње. Пошто знате колика корупција влада у том сектору, јасно вам је шта ће да се деси да би извадили дозволу за тако нешто.

Члан 52: „Сви вјерски објекти за које се утврди да су изграђени заједничким улагањем грађана до 1. Децембра 1918. године, државна су својина!“ – Ово значи да су Острог, Цетињски Манастир, катедрала Св. Трипуна, Црква Госпе од Шкрпјела, Црква Св. Луке, Манастир Морача,…- од дана усвајања овог Закона у државном власништву‼ Држава ће моћи да их прода, изнајми, „валоризује“ или једноставно – сруши! Имаће формално-правни разлог за то.

Сад знате ШТА БРАНИТЕ! Не постоји разлог да кажете да „нијесте знали“ или „нијесмо имали времена“ кад будемо бранили Манастире, Цркве или Џамије. Овај Закон је директно усмерен против Српске православне Цркве, али ће погодити СВЕ људе који верују. Овим Законом се укида вера, она постаје само административни и комерцијални појам. – укратко објашњено зашто овај закон није никаква „слобода““

Божо Бобан Вукоје

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар