БОГОЈАВЉЕЊЕ У ДУБРОВНИКУ: Владика Димитрије и бискуп Узинић молили се за јединство хришћана (ФОТО)

  • У цркви Светог Благовјештења у Дубровнику,  на православни празник Богојављења,  у склопу „молитвене осмине“ под слоганом „Тежи за самом правдом“, одржана је традиционална молитва за јединство хришћана коју су предводили владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и дубровачки бискуп Мато Узинић.


Молитви је присуствовао и  велики број римокатоличких и православних вјерника са подручја Дубровника.

Бискуп Узинић је у пригодној бесједи истакао да не може и да не жели да заобиђе блаженства, која су само срце јеванђеља.

– Блаженства су, с једне стране, портрет Исуса Христа, док су нам с друге стране трајни модел с којим се ми хршћани, из дана у дан – сваки дан све више јер наш коначни позив је позив на светост, односно блаженство – требамо усклађивати – рекао је бискуп Узинић.

Он је рекао да бити гладни и жедни праведности, не значи тежити за казном других, већ за властитим обраћењем.

– На црквеном нивоу, која нас данас окупља у молитви за јединством Христове цркве, то је глад и жеђ за обновом окошталих структура које нас дијеле. То је глад и жеђ просвјетљења одговорних Божијим свјетлом. Немојмо заборавити да је свако од нас на својој разини одговоран. Зато је то глад и жеђ и за просвјетљењем сваког појединачног вјерника. Бити гладан и жедан праведности значи одбацити сваку илузију о својој властитој праведности, а неправедности свих других. И илузију о својој властитој непогрешивости, а погрешкама других, о својој правовјерности, а кривовјерју других –  поручио је Узинић.

Дубровачки бискуп је нагласио да му је драго што је као велики искорак у овом смјеру просвјетљења може да споменеи и заједничку изјаву римокатоличких бискупа и епископа Српске православне цркве у Хрватској са сусрета одржаног у Пожеги прије неколико дана.

-Том смо се важном и вриједном изјавом, свједочећи да све зло и неправде међусобно нанесене ‘надмоћно побјеђујемо у Ономе који нас узљуби’, коначно заједнички одрекли међусобног оптуживања, манипулисања историјском истином, интерпретације ратних догађаја за дневно-политичке сврхе, вријеђањима и понижавањима једни других због припадности одређеној нацији или вјери и изразили жаљење за сваку недужну жртву било којег народа, вјере или политичког опредјељења из наше недавне прошлости. Дао Бог да ово не буду само празне ријечи, него да у овом устрајемо, одбацујући сваку самообману и одлучни за храбро суочавање с истином, без обзира колико нас то понекад коштало – рекао је Узинић.

Господ Исус Христос је, како је рекао, праведност због које се не требамо бојати нити у оним тренуцима кад „све зло слажу против вас.“

– Молећи Оца, да и овај наш сусрет буде још један малени корак на путу према јединству Христове Цркве, а самим тим и један корак ближе обећаном блаженству краљевства небеског, које је припремљено за оне који су гладни и жедни праведности, Исуса Христа, те због њега прогоњени, свима нама желим да ријечи аутора Књиге поновљеног закона о којим смо покушали промишљати: ‘Тежи за самом правдом’, претворимо у свој животни програм, како би се, по заузимању и ангажману нас хришћана, правда и мир загрлили, односно како би друштва у којима живимо била праведнија, а ми једни другима и свим људима постали ближи, у Исусу Христу, распетом и ускрслом, који је име и презиме правде којој тежимо, правде која се очитује у милосрђу, чији је коначни циљ и смисао помирење – закључио је бискуп Узинић.

Дубровачки бискуп честитао је епископу Димитрију, у своје име и у име Дубровачке бискупије, избор за свету службу епископа и првог пастира захумско-херцеговачке и приморске. Он је такође упутио честитке и поводом великог јубилеја 800. година оснивања Епархије Захумско-херцеговачке .

Владика Димитрије  се на крају молитве захвалио свима, а посебно бискупу на лијепим и утјешним ријечима за све.

–  Требамо да тежимо и чезнемо за правдом, а наша истина и правда је Господ – рекао је владика Димитрије.

Обичај екуменских сусрета у Дубровнику је да се одржавају наизмјенично у православној цркви и у катедрали, а пригодним ријечима вјерницима се наизмјенично обраћају епископ и бискуп.

Екуменска молитва у Дубровнику одржава се од 2012. године. Првих седам година предводили су је бискуп Узинић и бивши захумско-херцеговачки и приморски владика Григорије Дурић, а од ове године молитвени сусрети настављају се с новим епископом ЗХИП Димитријем Рађеновићем.

 

ИЗВОР:ДУБРОВАЧКА БИСКУПИЈА

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар