Уједињена Српска у Требињу ипак иде на изборе?

  • Градски одбор Уједињене Српске у Требињу је потписивањем коалиционог споразума са Партијом уједињених пензионера стекао статус новог политичког субјекта и то ће им омогућити учешће на локалним изборима, без обзира на одлуку Суда Босне и Херцеговине, сматрају правници у Tребињу.

Своје стручно мишљење правници и адвокати које смо данас контактирали заснивају на Изборном закону Босне и Херцеговине, тачније Члану 4.13 Став 2. у којем је јасно прецизирано да коалиција има статус политичке странке у изборном процесу од овјере за учествовање на изборима коалиције до дана овјере изборних резултата.

“ Политичка странка се као члан коалиције не може повући из овјерене коалиције све до овјере изборних резултата” – дефинисано је Изборним законом БиХ.

Централна изборна комисија (ЦИК) Босне и Херцеговине јуче је на хитној сједници донијела неправоснажну одлуку којом је поништила овјеру за учешће на изборима странке Уједињења Српска и њеног лидера Ненада Стевандића казнила са 10.000 конвертибилних марака.

Предсједник УС Ненад Стевандић најавио је жалбу на овуодлуку и додао да се ЦИК у неспособности да проведе изборе, бави се дискредитацијом странака.

“Док су они ћутали, Шаровић и Бореновић су се понашали као њихови портпароли, објашњавајући одлуку. Ово је провидна и прљава игра. Све анкете говоре да УС очекује између 50.000 и 100.000 гласова. Основни мотив је Бањалука. Овдје СДС и ПДП покушавају да направе полугу за дјеловање са СДА и ДФ. Израчунали су да обарањем најјачег партнера СНСД- а могу да направе неки резултат. Заједно са ЦИК, СДА и ДФ покушавају да ураде нешто слично државном удару”, рекао је Стевандић.

Извор: hercegovinapress.com

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар