У ТРЕБИЊУ СЕ ПРВИ ПУТ ГЛАСА ЗА ИЗБОРЕ У СРБИЈИ

  • Требињци са држављанством Србије данас први пут имају прилику да у свом граду гласају за изборе у овој земљи – на биралишту отвореном у Конзуларној канцеларији Републике Србије у Требињу.

Предсједник бирачког одбора Радмила Бујаковић за Радио Требиње каже да је на бирачком списку овог гласачког мјеста 298 грађана, углавном Требињаца и Херцеговаца са двојим држављанством, те да је интересовање за гласање још од првих сати велико.

„До сада (11 часова) право гласа искористило је око 42 одсто гласача са бирачког списка. Задовољни смо и све заиста протиче у најбољем реду“, истиче Бујаковићева.

Да су околности биле другачије, истакла је она – и број бирача међу двојним држављанима био би значајно већи: у вријеме док се регион бавио мјерама заштите од пандемије вируса корона многима са држављанством Србије промакло је да се обавијесте о могућностима гласања на изборима у овој земљи.

„Грађани који имају држављанство Србије били су у обавези да се до 30. маја пријаве код нас у Конзуларну канцеларију како би добили рјешење и били уписани у бирачки списак. Многи су се јављали кад је већ бирачки списак био закључен јер нису били раније обавијештени или нису знали да ће моћи да гласају у Требињу“, истиче она.

Бујаковићева је додала да је Конзуларна канцеларија Републике Србије у Требињу отворена за грађане Српске који желе да добију држављанство Србије, да је подношење захтјева бесплатно те да је од документације уз захтјев потребно приложити родни лист, увјерење о држављанству и вјенчани лист.

Р.С. / Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар